Οι επιτροπές Βασιλείας και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών την τελευταία δεκαετία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Οι επιτροπές Βασιλείας και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών την τελευταία δεκαετία

Αρμένη, Μαρία
Μαναβάκη, Ασημένια

Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι οι επιτροπές της Βασιλείας και η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία. Αρχικά, παρουσιάζεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδος για τα έτη 1990-2000 όπου βλέπουμε ότι τα πρώτα έτη της δεκαετίας αξιοσημείωτη είναι η κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων ενώ στα επόμενα χρόνια επέρχεται κάθοδος. Ιδιωτικοποιήσεις, αναστολή λειτουργίας τραπεζικών ιδρυμάτων, ίδρυση νέων ιδιωτικών τραπεζών, εγκατάσταση νέων ξένων τραπεζών είναι μερικοί από τους λόγους που μειώθηκε το μερίδιο των τραπεζών δημοσίου ενδιαφέροντος. Κατά την κάθοδο πραγματοποιήθηκαν εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών. Στη συνέχεια ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των τραπεζών τόσο για το ιστορικό τους όσο και για τα επιμέρους στοιχεία τους. Οι τράπεζες που εξετάζονται είναι οι εξής: Alpha bank, EFG Eurobank ergasias, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Αττικής Α.Ε., Γενική Τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, ΑΤΕ bank, Proton τράπεζα Α.Ε., Marfin Egnatia Bank ή CPB bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Τράπεζα Κύπρου, Marfin Popular Bank Public CO LTD, Εμπορική τράπεζα. Επίσης στο κεφάλαιο αυτό αναφέρονται οι σύγχρονοι χρηματοπιστωτικοί θεσμοί (factoring, forfeiting, leasing, venture capital)όπου αναλύεται το περιεχόμενο τους και τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Γίνεται λόγος για την Επιτροπή της Βασιλείας. Περιγράφεται αναλυτικά η γένεσή της , ο ρόλος της, το έργο της και κατ’ επέκταση οι Βασιλείες Ι, ΙΙ, ΙΙΙ. Αναφέρονται οι τραπεζικοί κίνδυνοι και οι κατηγορίες τους όπως επίσης και ο ρόλος του τραπεζικού κινδύνου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αναλύεται τόσο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας όσο και τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται (tier I και tier II) καθώς επίσης ένα κομμάτι αναφέρεται στην κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παρουσιάζεται αναλυτικά ο υπολογισμός του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, Αlpha Bank, EFG Eurobank Ergasias, Τράπεζα Πειραιώς ) όπως επίσης παρατίθενται και τα σχετικά διαγράμματα και τα συμπεράσματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Κεφαλαιακή επάρκεια
Χρηματοπιστωτικό σύστημα
Τραπεζικά κεφάλαια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.