Ο ρόλος των clusters στην ελληνική οικονομία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Ο ρόλος των clusters στην ελληνική οικονομία

Τζημαγεώργης, Ιωάννης

Στην εργασία παραθέτουμε τον κύριο ορισμό που επικρατεί παγκοσμίως για τα cluster από τον Michael Porter, ερευνούμε το εννοιολογικό υπόβαθρο, τα μοντέλα εξέλιξης καθώς και τρόπους χρηματοδότησής τους. Ορίζουμε τι ακριβώς είναι η μικρομεσαία επιχείρηση και προσδιορίζουμε τα πλέον σημαντικά χαρακτηριστικά της, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κεντρικό και σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν μέσα σε ένα cluster. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε πώς επιδρούν μέσω του ανταγωνισμού στις συστάδες αποτελώντας ουσιαστικά τη σπονδυλική στήλη των οικονομιών και τον τρόπο που αναπτύσσουν καινοτομίες. Εξετάζουμε τα επιχειρηματικά δίκτυα αναφέροντας τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους και κάνουμε τον διαχωρισμό από τα cluster για να αποφύγουμε τυχόν σύγχυση στον αναγνώστη και τέλος να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε την έννοια των cluster. Εξετάζουμε τις υποδομές που υπάρχουν στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των συστάδων. Ερευνούμε την απόδοση καινοτομίας της συστάδας, καθώς και πως μια καινοτομία μπορεί να προωθηθεί μέσα σε μία περιοχή. Οι περιπτώσεις της Silicon Valley,του cluster κρασιού της Καλιφόρνια και τα cluster των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Κεντρική Ιταλία περιγράφονται εν συντομία για να ενισχύσουν την κατανόηση για το πώς μία συστάδα λειτουργεί και ποιοι παράγοντες έχουν επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα και την επιτυχία της. Μελετάμε περιπτώσεις cluster στη χώρα μας και το πόσο βοηθούν τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων μέσα στο cluster αλλά και θέλουμε να δείξουμε το επίπεδο τους σε σχέση με προηγμένα cluster άλλων χωρών που έχουν ενεργοποιηθεί στο χώρο αυτό αρκετά χρόνια πρίν. Τέλος αναφέρουμε δύο μελλοντικά cluster εκ των οποίων το ένα θα λάβει χώρα στην Ελλάδα και το άλλο θα γίνει σε συνεργασία με άλλες χώρες.

Thesis
NonPeerReviewed

Επιχειρηματικά δίκτυα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.