Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) στα επιφανειακά νερά του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) στα επιφανειακά νερά του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας

Γεωργακάκης, Χρήστος

Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) είναι ευρέως διαδεδομένες βλαβερές οργανικές ενώσεις που παράγονται κατά την ατελή καύση της οργανικής ύλης που προέρχονται, κατά μέρος, από φυσική καύση, όπως οι δασικές πυρκαγιές και οι εκρήξεις ηφαιστείων , αλλά, κατά κύριο λόγο, από ανθρωπογενείς εκπομπές (καυσαέρια οχημάτων, οικιακή θέρμανση, παραγωγή ενέργειας, βιομηχανικές διαδικασίες).Οι ΠΑΥ υπάρχου σε αέρια στερεή και υγρή φάση και για να προσδιοριστούν και να αντιμετωπιστούν πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από τα επιφανειακά νερά στην βασική πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα. Καταλληλότερες τοποθεσίες δειγματοληψίας κρίθηκε η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου που βρίσκονται οι πόλης της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας . Οι ΠΑΥ προσδιορίστηκαν με HPLC με προγραμματιζόμενη φθορισμομετρική ανίχνευση. Οι συγκεντρώσεις που προσδιορίστηκαν στα επιφανειακά νερά του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας ήταν γενικώς μέσα στα όρια διακύμανσης των τιμών που έχουν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο. Οι συγκεντρώσεις προφανώς θα ήταν υψηλότερες τους ψυχρούς μήνες.

Thesis
NonPeerReviewed

Μετρήσεις
Καυσαέρια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.