Γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα

Γιδάρη, Βασιλική

Η χρήση της τεχνολογίας και της πληροφορικής στην ελληνική πραγματικότητα έχει κάνει σημαντικές προόδους σε εφαρμογές στο χώρο του μάρκετινγκ των ελληνικών επιχειρήσεων, αν και σε πολλές περιπτώσεις αυτή κινείται με βραδύτερους ρυθμούς και με χρονική υστέρηση σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Η χαμηλότερη γενικότερη διείσδυση των προσωπικών υπολογιστών καθώς και η χρήση διαδικτύου μεταξύ του ευρύτερου κοινού, συμβάλλουν σε αυτή τη χρονική υστέρηση. Στην Ελλάδα οι δυνατότητες εφαρμογής Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων στο λιανεμπόριο υπάρχουν εδώ και 15 περίπου χρόνια. Παρ’όλα αυτά οι ρυθμοί υιοθέτησής τους ήταν πολλοί αργοί. Τα συστήματα αυτά έχουν εξαιρετική εφαρμογή στο μάρκετινγκ λιανεμπορικών καταστημάτων και αλυσίδων. Απεικονίζουν σε ηλεκτρονικούς χάρτες την ακριβή γεωγραφική προέλευση των πελατών του κάθε καταστήματος, καθώς και τις παραγγελίες και αγορές τους. Χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση τόσο της παρούσας θέσης των καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του βαθμού «κανιβαλισμού» των πωλήσεών τους, όσο και για τον προσδιορισμό της βέλτιστης τοποθεσίας νέων καταστημάτων. Χρησιμοποιούνται επίσης για ιδιαίτερα στοχευόμενες προωθητικές ενέργειες, για αποτελεσματικό καθορισμό των περιοχών δραστηριοποίησης των πωλητών και άλλες ενέργειες μάρκετινγκ. Παρά το γεγονός ότι ακόμη και ανεξάρτητα λιανεμπορικά καταστήματα καταγράφουν τις διευθύνσεις των πελατών τους, στην σημαντική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν φαίνεται να χρησιμοποιούνται τα στοιχεία αυτά σε εφαρμογές γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων. Από τις πρωτοπόρες εταιρείες εφαρμογής τέτοιων συστημάτων στην Ελλάδα είναι η εταιρεία στρωματοποιίας Media Strom.

Thesis
NonPeerReviewed

Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.