δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας μεταπολεμικά
Κόλλια, Μαρία
Τα τελευταία χρόνια η Ελληνική κοινωνία βίωσε και βιώνει μια ιδιόρρυθμη οικονομική κρίση. Η εικόνα που παρουσιάζε ήταν άκρως αντιφατική, από την μία υπήρχε μείωση του κυκλοφορούντος «ρευστού» χρήματος και από την άλλη αύξηση της «πλαστικής» υπερκατανάλωσης προϊόντων και υπηρεσιών, κατά κανόνα εισαγόμενων, και μια εικονική ευημερία και ευδαιμονία των πολιτών, που δεν συμβάδιζε με την την ευρωστία και τις εξαγωγές της ελληνικής οικονομίας.
Σύντομα η σταδιακή διεύρυνση της ελλειμματικότητας του εμπορικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μεγάλωσε και φυσικά μεγάλωσε και το ετήσιο έλλειμμα του δημοσίου χρέους, το οποίο έφτασε στο 12,7% του ΑΕΠ το έτος 2009, ενώ το συνολικό δημόσιο χρέος κυμάνθηκε στα 320 δισεκ. ευρώ και σε αναλογία με το ΑΕΠ στο 127%.
Για να εξηγηθούν τα αίτια αυτής της οικονομικής κρίσης και των μελλοντικών επιπτώσεων της στην Ελληνική κοινωνία θα γίνει μέσω της παρούσας πτυχιακής εργασίας μια βιβλιογραφική ιστορική αναδρομή των σημαντικών ιστορικών γεγονότων με οικονομική σημασία στην Ελλάδα από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και σήμερα.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας κατά την μεταπολεμική περίοδο απασχόλησε το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας. Στο ίδιο κεφάλαιο γίνεται λεπτομερής περιγραφή του Δόγματος Τρούμαν, του Σχεδίου Μάρσαλ και της μεταναστευτικής πολιτικής. Το δεύτερο κεφάλαιο ασχολείται εξολοκλήρου με την οικονομία στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Δικτατορίας το διάστημα 1967-1974. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας το διάστημα 1974-2002, όπου και έχουμε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και μετέπειτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Στο τέταρτο κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική κρίση που ξέσπασε στην Ελλάδα το 2009 και στις ρυθμιστικές προτάσεις για την αντιμετώπισή της.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.