Η πειρατεία στο διαδίκτυο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η πειρατεία στο διαδίκτυο

Νικολάου, Παναγιώτης

Πειρατεία στο διαδίκτυο, ένα φαινόμενο που έρχεται σαν εξέλιξη των αντιγραμμένων cdκαι βιντεοκασετών. Το φαινόμενο αφορά την διακίνηση ψηφιακού υλικού χωρίς την συγκατάθεση των δημιουργών τους. Το υλικό αυτό είναι όλων των ειδών βιβλία, μουσική, ταινίες, παιχνίδια και κυρίως λογισμικό. Στηρίζεται στην ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και κυρίως του διαδικτύου. Η απουσία ενός καθαρού πλαισίου νόμου βοηθάει ή τουλάχιστον δεν αποτρέπει την εξέλιξη του. Στηρίζεται στην λογική της απόλυτης ελευθερίας αλλά και ανωνυμίας που προσφέρει το ιντερνέτ. Στο διαδίκτυο δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες όλα πρέπει να διακινούνται δωρεάν. Με πρόφαση αυτά στήνεται ολόκληρη επιχείρηση με διακίνηση δισεκατομμυρίων MBπληροφοριών και κερδών. Η αρχή γίνεται με σελίδες που προσφέρουν αυτό το περιεχόμενο αλλά η συνέχεια είναι διαφορετική. Τα torrentπου είναι αρχεία με πληροφορίες για το που βρίσκεται το υλικό που ψάχνουμε. Πλέον την διακίνηση κάνουν οι ίδιοι οι χρήστες με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν. Οι κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρίες περνούν στην αντεπίθεση. Με μία σειρά από νόμους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Οι νόμοι αυτοί προκαλούν αντιδράσεις και ξεσηκωμό ακόμα και πολιτών που δεν υποστηρίζουν την πειρατεία. Οι νόμοι αυτοί περιορίζουν την ελευθερία λόγου και ιδεών στον διαδίκτυο και δίνουν δικαιώματα σε εταιρίες να παραβιάζουν την προσωπική ζωή των χρηστών. Οι μεγαλύτερες εταιρίες χωρίζονται σε 2 στρατόπεδα. Από την μια κάποιες υποστηρίζουν τους νόμους-μέτρα και άλλοι τα αποδοκιμάζουν. Οι αντιδράσεις έχουν αποτέλεσμα καθώς τα περισσότερα από τα μέτρα δεν ψηφίζονται . Οι πειρατές οργώνονται και φτιάχνουν ακόμα και κόμματα τα οποία συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές. Μια ομάδα από χάκερ είναι στο πλευρό τους , οι γνωστοί πλέον anonymous. Καμία πλευρά δεν έχει απόλυτο δίκιο πίσω από το φαινόμενο αυτό κρύβονται συμφέροντα. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε πόλεμο με το αποτέλεσμα να είναι αμφίρροπο. Αρκετοί πειρατές οδηγούνται στην δικαιοσύνη αλλά το φαινόμενο δεν φαίνετε να περιορίζεται.

Thesis
NonPeerReviewed

Διαδίκτυο - Δίκαιο και Νομοθεσία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.