Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τζελεπής, Αθανάσιος

Μετά από μια ασυνήθιστα μακρόχρονη περίοδο οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, που ξεκίνησε από τον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ το 2007 και επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο. Η κρίση αυτή ήρθε στη χώρα μας με καθυστέρηση, τόσο λόγω του ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτή και επομένως πολύ εκτεθειμένη σε διεθνείς κλυδωνισμούς, όσο και στο ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν είχε τα μεγάλα προβλήματα που είχαν οι τράπεζες σε άλλες χώρες. Η κρίση στη χώρα μας προήλθε από τον δημόσιο τομέα, με το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 να ξεπερνά το 15% του ΑΕΠ και το χρέος να ανεβαίνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε μη διατηρήσιμα επίπεδα. Η δημοσιονομική κρίση βρήκε την ελληνική οικονομία μπροστά σε μια άλλη κρίση, εκείνη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών της να είναι σε φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια και τη μείωση των αποταμιεύσεων, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ως ποσοστό του ΑΕΠ, έφτασε να είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Μέσα στη δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η ελληνική οικονομία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια κρίση δίδυμων ελλειμμάτων. H Ελληνική Ένωση Τραπεζών πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να μπει η οικονομία μας σε μια νέα τροχιά σταθερότητας και διατηρήσιμης ταχύρρυθμης ανάπτυξης. Τη δοκιμασία της προσαρμογής τη βιώνουμε όλοι. Για την αποτελεσματική όμως αντιμετώπιση της κρίσης θα πρέπει να κατανοήθούν τα αίτιά της και να βρεθούν διέξοδοι για την επίτευξη τόσο της δημοσιονομικής προσαρμογής όσο και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Η έξοδος από την περιπέτεια δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρέος όλων είναι να συμβάλουν δημιουργικά στην προσπάθεια για τo ξεπέρασμα της κρίσης.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση
Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.