Διατροφή σκύλου και γάτας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Διατροφή σκύλου και γάτας

Τσιγκάλου, Ζαχαρούλα-Χρυσάνθη

Ο σκύλος και η γάτα εξημερώθηκαν για θρησκευτικούς ή ωφελιμιστικούς λόγους, αλλά με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη των κοινωνιών πήραν ιδιαίτερη θέση κοντά στον άνθρωπο και έγιναν σύντροφοι του. Στις σύγχρονες μάλιστα κοινωνίες, όπου ο άνθρωπος αισθάνεται όλο και περισσότερο την έλλειψη κοινωνικής επαφής, οι γάτες και οι σκύλοι που διατηρούνται στο οικιακό περιβάλλον αυξήθηκαν σημαντικά σε αριθμό και ο συναισθηματικός σύνδεσμος ανάμεσα στον άνθρωπο και στα ζώα αυτά έχει γίνει στενότερος και ισχυρότερος. Υπό τις συνθήκες αυτές και η εξάρτηση των οικιακών ζώων από τον άνθρωπο γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη, το γεγονός δε αυτό δημιουργεί στο συνειδητό ζωόφιλο αυξημένες υποχρεώσεις. Εκτός από τον τρόπο συμπεριφοράς και χειρισμού, που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και εμπεδώνουν την ψυχική ισορροπία του ζώου, ιδιαίτερη προσοχή οφείλεται στην διατροφή, γιατί από αυτήν εξαρτάται η γενικότερη υγειά του ζώου. Με την ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζεται η κανονική ανάπτυξη του σώματος και η φυσιολογική ολοκλήρωση του κύκλου αναπαραγωγής, διατηρείται η σωματική αλκή και δραστηριότητα του ζώου και επιμηκύνεται η διάρκεια της ζωής του. Όλοι αυτοί οι στόχοι μπορούν να εκπληρωθούν μόνο όταν, παράλληλα με το ενδιαφέρον, υπάρχει και επιστημονική γνώση για τις ποιοτικές και ποσοτικές ανάγκες των ζώων σε θρεπτικά συστατικά ανάλογα με την εκάστοτε φυσιολογική κατάσταση υπό την οποία τελούν, για την σύσταση, τις ιδιότητες και τον τρόπο προετοιμασίας των διαθετιμένων τροφών, για τον σωστό συνδυασμό των κατά την κατάρτιση του σιτηρεσίου και , τέλος, για την τεχνική με την οποία θα χορηγηθεί αυτό στα ζώα. Αν η διατροφή, γίνεται με βάση μόνο τη διαίσθηση και την εμπειρία , είναι πολύ εύκολο στον άνθρωπο να παρασυρθεί και να εφαρμόσει στα ζώα του τις δικές του διατροφικές συνήθειες που κατά κανόνα στη σημερινή καταναλωτική κοινωνία δεν είναι καθόλου υγιεινές και αξιοζήλευτες. Στην περίπτωση αυτή ανθρωποποιούμε ακούσια τα ζώα μας βλάπτοντας την υγεία τους και βραχύνοντας την ζωή των.( Καιλασάκης, 1996) Στην εργασία αυτήν θα συγκεντρώσουμε τις υπάρχουσες επιστημονικές πληροφορίες για την διατροφή του σκυλού και της γάτας.

Thesis
NonPeerReviewed

Διατροφή
Σκύλοι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.