Σχεδίαση και ανάλυση του ξύλινου κουφώματος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Σχεδίαση και ανάλυση του ξύλινου κουφώματος

Μάστορη, Βασιλική
Σώκος, Νικόλαος

Τα ξύλινα κουφώματα είναι αντικειμενικά πιο ακριβά έναντι των άλλων υλικών αλλά η έννοια ακριβός και φθηνός πρέπει να συσχετίζονται όχι μόνο με το κόστος κατασκευής τους αλλά και με το κόστος της χρήσης τους. Όσον αφορά την συντήρηση των ξύλινων κουφωμάτων οι σύγχρονες μέθοδοι παραγωγής έχουν μειώσει την ανάγκη για συντήρηση στο ελάχιστο, αλλά και αν χρειάζονται συντήρηση τα κουφώματα επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση σε αντίθεση με τα άλλα υλικά τα οποία δεν επιδέχονται συντήρηση παρά μόνο πλήρη αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων αφού εμφανίζεται είτε αλλοίωση του χρώματός τους είτε αλλοίωση της μοριακής τους δομής. Το ξύλο είναι ένα οικολογικό προϊόν, αυτό βέβαια έρχεται σε αντιπαράθεση με όσα υποστηρίζουν κάποιοι για το ξύλινο κούφωμα. Το ξύλο είναι το μόνο υλικό που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον αλλά παρουσιάζει και αρνητικό δείκτη εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά την παραγωγή του. Τα σημερινά κουφώματα βάφονται με οικολογικά χρώματα νερού, που τους παρέχουν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής, ενώ απαιτούν την ελάχιστη περιποίηση. Και μην ξεχνάτε: το ότι τα ξύλινα κουφώματα επιδέχονται συντήρηση είναι και το μεγάλο τους πλεονέκτημα, γιατί έτσι πραγματοποιείται επισκευή μετά από τραυματισμό και δεν υπάρχει ανάγκη ολικής αντικατάστασης που κοστίζει και περισσότερο. Τα ξύλινα κουφώματα έχουν καλές εγγυήσεις. Μια εταιρεία κατασκευής ξύλινων κουφωμάτων παρέχει εγγύηση η οποία συνήθως έχει διάρκεια έως 10 έτη. Ένας μέσος όρος εκτιμήσεων για την ελάχιστη διάρκεια ζωής για τα ξύλινα κουφώματα φτάνει τα 35 χρόνια.

Thesis
NonPeerReviewed

Σχέδιο, Βιομηχανικό

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.