Η εξέλιξη των επιτοκίων στην Ελλάδα πριν και μετά την ένταξή της στην Ο.Ν.Ε.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Η εξέλιξη των επιτοκίων στην Ελλάδα πριν και μετά την ένταξή της στην Ο.Ν.Ε.

Λαζόπουλος, Σταύρος

Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ο.Ν.Ε. στις 21 Ιανουαρίου 2001 και εφόσον πλέον έχει μπει οριστικά στον σκληρό πυρήνα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένονται σημαντικές αλλαγές και εξελίξεις. Η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ έφερε αλλαγές ,και πιο συγκεκριμένα αλλαγές υπήρξαν στο νόμισμα, στον πληθωρισμό, στους μισθούς ,στις συντάξεις ,στο χρηματιστήριο ,στον τουρισμό, στα επιτόκια κ.α. Μια από τις αλλαγές αυτές ήταν και τα επιτόκια τα οποία είχαν σαν σκοπό να συγκλίνουν με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου τοπίου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις (τα επιτόκια χορηγήσεων διαμορφώθηκαν στο 5% στο τέλος του 2000 από το 9% που ήταν). Επίσης οι καταναλωτές με τις αλλαγές αυτές μπορούν να λαμβάνουν χαμηλότοκα στεγαστικά, καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια. Βασικό ρόλο για την χάραξη και εφαρμογή μιας ενιαίας νομισματικής πολιτικής παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία μια από τις αρμοδιότητες της είναι να καθορίζει τις τιμές των επιτοκίων. Τα επιτόκια επιδρούν σε διάφορους παράγοντες της οικονομίας όπως :η επένδυση, η αποταμίευση και η κατανάλωση.

Thesis
NonPeerReviewed

Επιτόκια
Νομισματική πολιτική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.