Παρουσίαση και ανάλυση αποδοτικότητας ελληνικών επιχειρήσεων στο Χ.Α.Α.: περιπτώσεις Alpha Bank και Ε.Τ.Ε.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Παρουσίαση και ανάλυση αποδοτικότητας ελληνικών επιχειρήσεων στο Χ.Α.Α.: περιπτώσεις Alpha Bank και Ε.Τ.Ε.

Μάνου, Ελισσάβετ
Παπαγεωργίου, Ελευθερία

Στην εργασία αυτή πρόκειται να αναλυθούν η πορεία του ισολογισμού δύο ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία παρουσιάζουν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βεβαίως, που τα καθιστούν αρκετά διαφορετικά όσον αφορά το απόλυτο μέγεθος κάποιων μεγεθών τους, αλλά και την εξέλιξη αυτών στην πορεία της δεκαετίας 1997 – 2006. Τα βασικότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν να κάνουν κυρίως με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της καθεμιάς, τη διοίκηση ( management ) τους, το έτος ίδρυσις τους – τα χρόνια επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους και κυρίως με το μέγεθος τους, όπως αυτό φανερώνεται από βασικά στοιχεία του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης τους. Πρωταρχικής σημασίας όχι μόνο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αλλά και για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας είναι ο ρόλος που παίζει εδώ και πολλές δεκαετίες η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μία τράπεζα υπό δημόσια διοίκηση πραγματικός κολοσσός, που για αρκετά από τα πρώτα βέβαια χρόνια της παρουσίας της ( πριν την ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος ) κατείχε μέχρι και το αποκλειστικό δικαίωμα της κοπής χρήματος. Τις μέρες μάλιστα αυτές πρωτοστατεί σε κολοσσιαίες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρηματικές κινήσεις, όπως η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank. Τα μεγέθη της E. T. E., η οποία είναι εισηγμένη εκτός από το Χ. Α. Α και στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι μακράν τα μεγαλύτερα από κάθε άλλο πιστωτικό ίδρυμα της χώρας μας είτε αυτό ανήκει στον ιδιωτικό, είτε στον δημόσιο τομέα και αποτελεί βαρόμετρο και για την συνολική πορεία του Γενικού Δείκτη του Χ.Α.Α. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται εύκολα από μία μελέτη κάποιων οικονομικών μεγεθών του ισολογισμού των τεσσάρων αυτών τραπεζών αλλά και από την ανάλυση μεγάλου αριθμού λογαριασμών αποτελέσματος. Η τράπεζα της ALPHA BANK, με πάρα πολλά χρόνια παρουσίας, κρατά μαζί με την Eurobank τα σκήπτρα των ελληνικών τραπεζών του ιδιωτικού τομέα. Η πολύ μεγάλη διασπορά μετοχών που χαρακτηρίζει το ίδρυμα της οικογένειας Κωστόπουλου, κάνει τα σενάρια περί επιθετικών κινήσεων εξαγοράς της τράπεζας να δίνουν και να παίρνουν, με τελευταίο το σενάριο της τράπεζας κολοσσού HSBC. Ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα, αποτελεί εδώ και χρόνια την αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να κυριαρχούν βασικά στη δομή και λειτουργία τους και πολλές από τις τολμηρές κινήσεις ιδιωτικοποιήσεων να αφορούν τραπεζικά ιδρύματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες - Χρηματοοικονομική ανάλυση
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.