Νέες τεχνικές οινοποίησης

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την καρτέλα τεκμηρίου
μέσα από τον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα *
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2010 (EL)
Νέες τεχνικές οινοποίησης

Λιάπτσης, Θεόδωρος

Η σύγχρονη βιομηχανία οίνου αναζητά συνεχώς μεθοδολογίες και τεχνικές προκειμένου να βελτιώσει το παραγόμενο προϊόν, να αντιμετωπίσει προβλήματα που σχετίζονται με την ωρίμανση και γενικά την ποιότητα του σταφυλιού, καθώς και για να μειώσει το κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας περιγράφονται αρχικά οι κλασικές τεχνικές για την παραγωγή τόσο ερυθρών, όσο και λευκών οίνων, και στη συνέχεια γίνεται αναφορά και περιγραφή ορισμένων τεχνικών οινοποίησης που χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Οι τεχνικές αυτές αναπτύχθηκαν και εφαρμόζονται μετά από έρευνα σε διάφορα οινολογικά ινστιτούτα με κύριο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου οίνου. Έτσι, λοιπόν, στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι τεχνικές της προζυμωτικής εκχύλισης και της οινοποίησης σε επαφή με τις οινολάσπες, που εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την κλασική λευκή οινοποίηση. Στο πέμπτο κεφάλαιο περιγράφονται οι τεχνικές της κρυοεκχύλισης, της μικροοξυγόνωσης, και της flash expansion, οι οποίες εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την κλασική ερυθρή οινοποίηση, καθώς και η οινοποίηση σε ατμόσφαιρα CO2 και η θερμοοινοποίηση που αποτελούν εναλλακτικές μεθόδους για την παραγωγή ερυθρού οίνου.

Thesis
NonPeerReviewed

Τεχνολογικές καινοτομίες
Σταφύλια
Αμπελοκαλλιέργεια
Οινοποιεία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.