Καλλιεργούμενες ποικιλίες ειδών πυρηνόκαρπων στον ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Καλλιεργούμενες ποικιλίες ειδών πυρηνόκαρπων στον ελλαδικό και παγκόσμιο χώρο

Ρασκάκη, Κωνσταντίνα

Όλα τα είδη των πυρηνοκάρπων είναι δικότυλα και ανήκουν εκτός της ελιάς στην οικογένεια των ροδιδών Rosaceae και στην υποοικογένεια των πυρηνόκαρπων Prunoideae η οποία έχει ένα μόνο γένος το Prunus με 150 είδη. Τα είδη αυτά απαιτούν μια ψυχρά περίοδο για να διακόψουν τον λήθαργο των ανθοφόρων οφθαλμών τους, παθαίνουν όμως και ζημιές πολλές φορές από πολύ χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες και γι΄αυτό καλλιεργούνται σε ορισμένες μόνο περιοχές. Από τα είδη αυτά σπουδαιότερα δενδροκομικός είναι τα εξής : 1. Ροδακινιά Prunus Persica ή Persica Vulgaris 2. Αμυγδαλιά Prunus Amygdali 3. Κερασιά Prunus Avium 4. Βυσσινιά Prunus Cerasus 5. Βερικοκιά Prunus Armeniaca 6. Δαμασκηνιά Prunus Domestica 7. Eλιά Olea Europea της οικογένειας Oleaceae Η Ελλάδα λοιπόν είναι μια χώρα στην οποία καλλιεργούνται πολλά είδη δενδροκομικής καλλιέργειας. Τα πυρηνόκαρπα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο με αρκετά είδη και περισσότερες ακόμη ποικιλίες από το κάθε είδος. Ανάλογα το κλίμα της κάθε περιοχής, τις καιρικές συνθήκες, το έδαφος, το τοπογραφικό σημείο καθώς επίσης και με τις αντοχές του κάθε είδους και τις απαιτήσεις του, ευδοκιμεί και αναπτύσσεται στην κατάλληλη γι’ αυτό περιοχή. Στην παρακάτω εργασία αναλύονται και προβάλλονται με αρκετές λεπτομέρειες πίνακες με στατιστικά στοιχεία, πληροφορίες για την καταγωγή του κάθε είδους και τα χαρακτηριστικά της κάθε ποικιλίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Κερασιά
Ελιά
Ροδακινιά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.