Η καλλιέργεια του καλαμποκιού (zea mays l.) και οι επιπτώσεις της μειωμένης άρδευσης

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2013 (EN)
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού (zea mays l.) και οι επιπτώσεις της μειωμένης άρδευσης

Κωνσταντινόπουλος, Γεώργιος

Τα σιτηρά περιλαμβάνουν φυτά με μεγάλη οικονομική σημασία. Καλλιεργούνται κυρίως για τους αμυλούχους σπόρους τους και αποτελούν την βάση διατροφής του ανθρώπου και δευτερευόντως των ζώων και χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή ζωοτροφών. Οι σπόροι αποτελούν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξανόμενο ενδιαφέρον και γίνεται εκτεταμένη έρευνα για την παραγωγή βιοενέργειας από τους σπόρους. Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ( Zea mays L. ) συγκαταλέγεται στα εαρινά σιτηρά. Είναι το τρίτο σε σπουδαιότητα σιτηρό στον κόσμο μετά το σιτάρι και το ρύζι. Καλλιεργείται ουσιαστικά σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα από τα φυτά που μελετήθηκαν περισσότερο. Προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών λόγω των πολλών του διαφορετικών τύπων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται πληροφορίες για το καλαμπόκι που αφορούν την προέλευσή του, τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά και την καλλιεργητική τεχνική που προτείνεται και είναι προσαρμοσμένη στο οικολογικό περιβάλλον της χώρας μας. Αναφέρεται και η επιλογή υβριδίου και διαφόρων τύπων καλαμποκιού, οι εχθροί, οι ασθένειες και η καταπολέμηση τους. Επίσης ασχολείται με την άρδευση και τους τύπους αυτής και κυρίως με την χωρίς ή μειωμένη άρδευση του καλαμποκιού και τις επιδράσεις αυτής στην παραγωγικότητα του καλαμποκιού.

Thesis
NonPeerReviewed

Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)