Τα σιτηρά περιλαμβάνουν φυτά με μεγάλη οικονομική σημασία. Καλλιεργούνται κυρίως για τους αμυλούχους σπόρους τους και αποτελούν την βάση διατροφής του ανθρώπου και δευτερευόντως των ζώων και χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή ζωοτροφών. Οι σπόροι αποτελούν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξανόμενο ενδιαφέρον και γίνεται εκτεταμένη έρευνα για την παραγωγή βιοενέργειας από τους σπόρους.
Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ( Zea mays L. ) συγκαταλέγεται στα εαρινά σιτηρά. Είναι το τρίτο σε σπουδαιότητα σιτηρό στον κόσμο μετά το σιτάρι και το ρύζι. Καλλιεργείται ουσιαστικά σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα από τα φυτά που μελετήθηκαν περισσότερο. Προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών λόγω των πολλών του διαφορετικών τύπων.
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται πληροφορίες για το καλαμπόκι που αφορούν την προέλευσή του, τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά και την καλλιεργητική τεχνική που προτείνεται και είναι προσαρμοσμένη στο οικολογικό περιβάλλον της χώρας μας. Αναφέρεται και η επιλογή υβριδίου και διαφόρων τύπων καλαμποκιού, οι εχθροί, οι ασθένειες και η καταπολέμηση τους. Επίσης ασχολείται με την άρδευση και τους τύπους αυτής και κυρίως με την χωρίς ή μειωμένη άρδευση του καλαμποκιού και τις επιδράσεις αυτής στην παραγωγικότητα του καλαμποκιού.
Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)