Η καλλιέργεια του καλαμποκιού (zea mays l.) και οι επιπτώσεις της μειωμένης άρδευσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Η καλλιέργεια του καλαμποκιού (zea mays l.) και οι επιπτώσεις της μειωμένης άρδευσης

Κωνσταντινόπουλος, Γεώργιος

Τα σιτηρά περιλαμβάνουν φυτά με μεγάλη οικονομική σημασία. Καλλιεργούνται κυρίως για τους αμυλούχους σπόρους τους και αποτελούν την βάση διατροφής του ανθρώπου και δευτερευόντως των ζώων και χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή ζωοτροφών. Οι σπόροι αποτελούν πρώτη ύλη για τη βιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξανόμενο ενδιαφέρον και γίνεται εκτεταμένη έρευνα για την παραγωγή βιοενέργειας από τους σπόρους. Το καλαμπόκι ή αραβόσιτος ( Zea mays L. ) συγκαταλέγεται στα εαρινά σιτηρά. Είναι το τρίτο σε σπουδαιότητα σιτηρό στον κόσμο μετά το σιτάρι και το ρύζι. Καλλιεργείται ουσιαστικά σε όλες τις χώρες του κόσμου και είναι ένα από τα φυτά που μελετήθηκαν περισσότερο. Προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών λόγω των πολλών του διαφορετικών τύπων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται πληροφορίες για το καλαμπόκι που αφορούν την προέλευσή του, τα μορφολογικά του χαρακτηριστικά και την καλλιεργητική τεχνική που προτείνεται και είναι προσαρμοσμένη στο οικολογικό περιβάλλον της χώρας μας. Αναφέρεται και η επιλογή υβριδίου και διαφόρων τύπων καλαμποκιού, οι εχθροί, οι ασθένειες και η καταπολέμηση τους. Επίσης ασχολείται με την άρδευση και τους τύπους αυτής και κυρίως με την χωρίς ή μειωμένη άρδευση του καλαμποκιού και τις επιδράσεις αυτής στην παραγωγικότητα του καλαμποκιού.

Thesis
NonPeerReviewed

Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.