Φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού στα μηρυκαστικά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Φυσιολογική ανάπτυξη του μαστού στα μηρυκαστικά

Μουρατίδου, Θεοδοσία

Ο μαστικός αδένας κατά την διάρκεια της ζωής του ζώου υφίσταται ίσως τις μεγαλύτερες μεταβολές σε μέγεθος, δομή, σύσταση και δραστηριότητα σε σύγκριση με τα αλλά όργανα. Το μέγιστο της ανάπτυξης του μαστικού αδένα επιτυγχάνεται μόνο μετά την ήβη, κατά την κυοφορία και την έναρξη της γαλακτοπαραγωγής. Πριν την κυοφορία, ο μαστικός αδένας περιέχει ένα σχετικά μικρό αριθμό εγκριτικών κυττάρων. Κατά την κυοφορία, τα εκκριτικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται σε μεγάλο βαθμό για το σχηματισμό αδενοκυψελών. Μετά τον τοκετό, ο μαστικός αδένας εκδηλώνει την διαφοροποιημένη λειτουργία του με την σύνθεση και έκκριση του γάλακτος. Με το τέλος της γαλακτοπαραγωγικής περιόδου, ο μαστός επανέρχεται σχεδόν στην αρχική του μη διαφοροποιημένη λειτουργική κατάσταση (παλινδρόμηση του μαστού). Οι κύκλοι της αύξησης/ανάπτυξης, της λειτουργικής διαφοροποίησης και της παλινδρόμησης του μαστού επαναλαμβάνονται σε κάθε κυοφορία-γαλακτοπαραγωγή σε όλη την διάρκεια της αναπαραγωγικής ζωής του ζώου, τα οποία ελέγχονται από ποικίλες ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες.

Thesis
NonPeerReviewed

Μηρυκαστικά ζώα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.