Η περίπτωση της μη πτώχευσης της Ελλάδας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η περίπτωση της μη πτώχευσης της Ελλάδας

Δεληγιαννίδου, Θεοδώρα

Η μελέτη αυτή έχει ως στόχο να αναλύσει σύντομα, τα γεγονότα που σχετίζονται με την επίδραση των ασφαλίστρων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs), για την Ελληνική περίπτωση της μη πτώχευσης, που αναμένονταν να συμβεί από τους περισσότερους οικονομικούς αναλυτές, τράπεζες και νομισματικές αρχές ελέγχου. Αν και τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου (CDSs) είναι προϊόντα που προορίζονται να καλύψουν τον κίνδυνο της απώλειας που παράγεται από την αδυναμία του δανειολήπτη, πολλοί σχολιαστές φαίνεται να αμφιβάλουν για την ικανότητα των αγορών να χειριστούν τους διακανονισμούς σε περίπτωση αδυναμίας εξόφλησης. Από την κρίση του 2007 η αγορά CDSs είχε να αντιμετωπίσει πολλά πιστωτικά γεγονότα με διακανονισμούς που αφορούν τεράστια ποσά. Προοπτικές για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έδωσαν το έναυσμα για ισχυρούς φόβους ενίσχυσης του συστημικού κινδύνου που σχετίζεται με τις αμφιβολίες, ως προς το κατά πόσον το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία, και αν τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου θα ενεργοποιούνταν. Ωστόσο, τα CDSs των Ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν όντως εγκατεστημένα χωρίς την αναμονή μιας κρίσης. Όπως και σε προηγούμενους διακανονισμούς τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που εξηγούν την ομαλή λειτουργία: ο διακανονισμός που αφορούσε μόνο καθαρές θέσεις των συμμετεχόντων και μείωσε σημαντικά τα ποσά που διακυβεύονταν, οι πιστωτές που είχαν αποταμιεύσει τις παροχές, για να καλύψουν τα ποσά που απαιτούνταν για τον διακανονισμό, μέσω τακτικών καταβολών, ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς η ύφεση ήταν από καιρό αναμενόμενη και η συνήθης διαδικασία δημοπρασίας που καθορίζει το ποσοστό ανάκτησης και εξασφαλίζει ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν από τους πιστωτές αντιστάθμισαν το έλλειμμα των ομολογιούχων, έναντι της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους. Ο διακανονισμός έγινε με μια παλαιά διαδικασία, διασφαλίζοντας ότι οι ιδιώτες που κατέχουν CDS επανέφεραν την ονομαστική αξία της εγγύησης. Στην περίπτωση των ελληνικών κρατικών CDS, η κατάσταση ήταν ιδιαίτερη, γιατί ο διακανονισμός πυροδοτήθηκε, αφού τα ομόλογα είχαν ανταλλαχθεί με ιδιώτες κατόχους νέων ομολόγων. Ακόμη και με αυτόν τον τρόπο, το ποσοστό ανάκτησης που προέκυψε από τη δημοπρασία ήταν περίπου σύμφωνο με τις τιμές της αγοράς των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, κατά τη δεδομένη χρονική στιγμή, γεγονός που ίσχυε για την αναδιαρθρωμένα αρχικά ομόλογα και τους νέους πρόσφατα εκδοθέντες τίτλους. Το αποτέλεσμα που όλοι γνωρίζουμε, είναι ότι η αναμενόμενη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας δεν συνέβη ποτέ.

Thesis
NonPeerReviewed

Κίνδυνος πτώχευσης

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.