Εφαρμογές γονιδιακής τεχνολογίας στην προβατοτροφία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Εφαρμογές γονιδιακής τεχνολογίας στην προβατοτροφία

Σγουρού, Μαρία

Το κατοικίδιο πρόβατο(ovis aries), υπάγεται στην τάξη των μηρυκαστικών, στην οικογένεια Bovidae. Το άγριο πρόβατο εμφανίστηκε στην ευρεία περιοχή των υψιπέδων της Κεντρικής- Νότιας Ασίας, και μετακινήθηκε σε Ευρώπη και Αμερική. Το Maflon(τύπος άγριου προβάτου) θεωρείται ο μόνος πρόγονος του κατοικίδιου προβάτου. Πρόβατα εκτρέφονται στην Ελλάδα από το 6500 π.Χ. Γενικά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή των Ελλήνων, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Η προβατοτροφία συνέβαλε στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, καθώς και της κτηνοτροφίας. Το σύνολο των ελληνικών προβάτων κατανέμεται σε δύο κύριες ομάδες. Α. Λεπτόουρα Μακρύουρα πρόβατα. Όπου κατατάσσεται το μεγαλύτερο ποσοστό του πρόβειου πληθυσμού της χώρας(95%). Διακρίνονται στα αναμικτόμαλλα ορεινού(Φλωρίνης) και πεδινού(Καραγκούνικη) τύπου και στα ομοιόμαλλα ορεινού και κυρίως πεδινού τύπου(Σερρών, Σκοπέλου). Β. Πλατύουρα Μακρύουρα πρόβατα. Λίγα πρόβατα αυτού του τύπου εκτρέφονται στη χώρα μας, προέρχονται κυρίως από τα νησιά του Α. Αιγαίου και την Μ. Ασία. Είναι σχετικά μικρόσωμα, κατατάσσονται στον πεδινό τύπο και τα περισσότερα είναι αναμικτόμαλλα(π.χ Μυτιλήνης). Ενώ της Χίου είναι ομοιόμαλλα. Το θέμα της εργασίας αφορά σε εφαρμογές της γονιδιακής τεχνολογίας στη προβατοτροφία. Τα τελευταία χρόνια έχει ανακαλυφθεί σημαντικός αριθμός γονιδίων και γονιδιακών μεταλλάξεων τα οποία επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά των προβάτων, όπως βαθμό ωοθυλακιορρηξίας και συντελεστή πολυδυμίας. Βασισμένο στα πλαίσια του υποπρογράμματος ΄΄ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΔΥΜΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΗΣ΄΄του υποπρογράμματος Αρχιμήδης ΙΙ, όπου έγινε έρευνα. Τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν ότι τα πρόβατα της φυλής Χίου παρουσιάζουν καλύτερα αναπαραγωγικά χαρακτηριστικά συκριτικά με αυτά της Χίου. Τα αποτελέσματα των μοριακών αναλύσεων έδειξαν στα πρόβατα των φυλών αυτών δεν εντοπίστηκαν μεταλλάξεις των γονιδίων BMPR-1και BMP15. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα αυτή αποδείχθηκε ότι αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση των αναπαραγωγικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών φυλών προβάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Αιγοπρόβατα - Διατροφή και ζωοτροφές
Ζώα - Γενετική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.