Η θεωρία του Πλάτωνα και η θεωρία του Carl Schmitt

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Η θεωρία του Πλάτωνα και η θεωρία του Carl Schmitt

Σιαναβέλη, Φωτεινή

Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά σε δύο μεγάλες προσωπικότητες της φιλοσοφίας. Τον Πλάτωνα και τον Γερμανό Carl Schmitt. Μπορεί ο δεύτερος να μην τάχθηκε απόλυτα στον κλάδο της φιλοσοφίας, διότι ήταν και νομικός, πολιτικός επιστήμονας και συνταγματολόγος, οι θεωρίες όμως που ανέπτυξε, απασχόλησαν πολλούς φιλοσόφους και πολιτικούς επιστήμονες. Παρόλο που συνέπεσαν στον ίδιο κλάδο και οδοιπόρησαν σε διαφορετικά εποχιακά μονοπάτια, οι θεωρίες τους είναι αξιοσημείωτες, ειδικά εκείνες που εστιάζουν στη μορφή του πολιτικού ηγέτη. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο άγγιξαν και οι δύο, κάτω από διαφορετικό χρονικό και κοινωνικό πλαίσιο και προσδίδοντάς του ο καθένας διαφορετική έννοια και σημασία. Λαμβάνουμε τον καθένα ξεχωριστά ξεκινώντας από τον Πλάτωνα και αναφέρουμε εισαγωγικά βιογραφικά στοιχεία δίνοντας το στίγμα για την εποχή που έδρασε. Παραθέτουμε έργα του και μέρος της διδασκαλίας του που μας ενδιαφέρει, εστιάζουμε στην πολιτική φιλοσοφία του και αναλύουμε τις ιδέες που ανέπτυξε σχετικά με την σύσταση της πολιτικής κοινότητας, της άριστης πολιτείας και το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ιδεώδης αυτή πολιτεία από την πλευρά των πολιτών. Στη συνέχεια, ακολουθώντας την ίδια γραμμή και για τον Carl Schmitt, σκιαγραφούμε το πορτρέτο του ιδιαίτερου αυτού φιλοσοφικού άνδρα παραθέτοντας μερικά βιογραφικά και εργογραφικά του στοιχεία. Εμμένουμε στις θέσεις του σχετικά με την έννοια του κυρίαρχου και του πολιτικού, αντλώντας στοιχεία από τα σπουδαιότερα έργα του. Ξεχωρίζουμε τους όρους κυρίαρχος, οριακή έννοια, εξαίρεση, δικτατορία-δημοκρατία, κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φτάνοντας στο τέλος της εργασίας αναζητούμε τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης ανάμεσα στις θεωρίες των δύο ανδρών οι οποίοι, ζώντας ο καθένας την εποχή του και με τις ανάγκες που αυτή επέτασσε στους ανθρώπους, ανέπτυξαν αναλόγως τις πολιτικές τους θεωρίες σχετικά με την πολιτεία και τον ηγέτη-κυρίαρχο και παράλληλα αναζητούμε το αντίκτυπό των θεωριών αυτών στην εποχή που βιώνουμε σήμερα.

Thesis
NonPeerReviewed

Φιλόσοφοι, Αρχαίοι
Πολιτική φιλοσοφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.