Οργάνωση και λειτουργία Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Οργάνωση και λειτουργία Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής

Φερεκίδης, Μάριος

Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναφέρεται στον αγροτικό συνεταιρισμό οπωροκηπευτικών Επισκοπής ( Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής) στόχος της είναι να παρουσιάσει όσο το δυνατόν καλύτερα την οργάνωση και την λειτουργία του συγκεκριμένου αγροτικού συνεταιρισμού.Στην ζωή των γεωργών οι αγροτικοί συνεταιρισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, είναι αυτοί οι οποίοι αποτελούν ένα τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε λογής πρόβλημα που ταλανίζει τον αγρότη, είτε αυτό είναι οικονομικό, το οποίο θεωρείται και το πιο σημαντικό, είτε κάτι πιο απλό. Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν απομάκρυναν τον αγροτικό κόσμο από την ενασχόληση του με τα κοινά των αγροτικών συνεταιρισμών, τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει μια στροφή και πάλι προς την μεριά των αγροτικών συνεταιρισμών μετά από μία κατά κάποιο τρόπο “κάθαρση” που υπήρξε. Στην περίπτωση μας θα εξετάσουμε το αγροτικό συνεταιρισμό οπωροκηπευτικών Επισκοπής, Στην μέση περίπου της διαδρομής Βέροιας - Έδεσσας και συγκεκριμένα στο 23 ο χιλιόμετρο βρίσκεται η Επισκοπή, δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Νάουσας Εκεί έχει έδρα ο Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής. Πρόκειται για μια πρωτοβάθμια Συνεταιριστική οργάνωση που συστάθηκε από παραγωγούς - μέλη του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με την επωνυμία «Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Επισκοπής» με έτος ίδρυσης το 1924 όμως το 1987 πήρε την σημερινή του ονομασία. Ο Α.Σ.ΟΠ. Επισκοπής συγκεντρώνει, τυποποιεί και διαθέτει την αγροτική παραγωγή των μελών του που είναι κυρίως από την Επισκοπή, αλλά και από τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα, συγκεκριμένα διακινεί ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, μήλα, δαμάσκηνα, κεράσια, αχλάδια κ.α. πρωτίστως σε χώρες του εξωτερικού και δευτερεύοντος στην εγχώρια αγορά. Διαθέτει δίκτυο πελατών τόσο στην Ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Ο συνεταιρισμός έχει περιφέρεια την γεωγραφική περιοχή όλης της Ελληνικής Επικράτειας, μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται τα μέλη του. Σήμερα ο Α.ΣΟ.Π. αριθμεί περίπου 500 μέλη -παραγωγούς και συγκεντρώνει ετησίως περισσότερους από 15000 τόνους φρέσκων φρούτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Συνεταιρισμοί

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.