Μαθηματικά, λογοτεχνία και ζωγραφική

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Μαθηματικά, λογοτεχνία και ζωγραφική

Μαβίδου, Μαρία

Τρείς τελείως διαφορετικές ένοιες, τρείς διαφορετικοί ορισμοί με τα μαθηματικά να δηλώνουν την αυστηρότητα των κανόνων την πλήρη σαφήνεια κινήσεων και επιλογών, απέναντι απο την ασάφεια της λογοτεχνίας και την άναρχο τάξη τη ζωγραφική.Σε αυτή την πτυχιακή εξηγούμε τα κύρια μέρη του κάθε ενός και την ιστορική τους εξέλιξη μέσα στο πέρασμα των αιώνων. τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας έννοιας και τις εποιροές που δέχθηκαν κατα καιρούς απο τους δημιουργούς και τις καταστάσεις που διανούσαν στο πέρασμα των χρόνων και τις αλληλεπιδράσεις αυτών με την κάθε μία μαζί και ξεχωριστά. Απο τους Αιγύπτιους τον πρωτο λαό που ασχολήθηκε με την μαθηματική επιστήμη,στον Θαλή τον πρώτο μαθηματικό που αποδυκνύει κάποιες προτάσεις στα μαθηματικά,στον Πυθαγόρα που μίλησε για τους φυσικούς αριθμούς,στον Ευκλείδη και την Ευκλείδια Γεωμετρία λιγο αργότερα στο Αρχιμήδη που χάρη σε εκέινον ξέρουμε να υπολογίζούμε το εμβαδών και τον όγκο. Αργότερα στα Μεσαιωνικά και Αναγεννήσιακα μαθηματικά με πιό σπουδαίους τον Γαλιλαίο και τον Κοπέρνικο που χρησιμοποίησαν τα μαθηματικά στην ναυσιπλοοία και το εμπόριο,στον Ναπιέρ και στην ανακάλυψη τον λογάριθμον, στον Πασκάλ και στην μελέτη των πιθανοτήτων μέχρι τα σύγχρονα μαθηματικά και τον Λαπλάς που τελειοποιεί την θεωρία των πιθανοτήτων , τον Γκάους και την δορυφορική γεωμετρία (αστρονομία φυσική). Όπως στα μαθηματικά ετσι και στη λογοτεχνία θα αναφερθούμε σε μεγάλους λογοτεχνικούς συγγραφείς ,στις γενίες στις σχολές και στα κινήματα,στιν ιστορική αναδρομή της λογοτεχνίας απο την νεοελληνική λογοτεχνία στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, στον Διαφωτισμό και στην νεότερη Ελληνική λογοτεχνία.Έτσι και στην ζωγραφική θα μας απασχολήση η ζωγραφική απο την νεολυθική εποχή ως την νεότερη ελληνική ζωγραφικη,την αναγεννησιακή τέχνη και τα διάφορα ρεύματα . Μετά θα επιχειρήσουμε να κρατήσουμε ως κορμό τα μαθηματικά και να δούμε πως εννόνονται με τις δύο τέχνες,λογοτεχνία και ζωγραφική ξεχωριστά. Θα ανακαλύψουμε πως οχι μόνο μπορούν να συνδιαστούν αλλα προσφέρουν και κατι το ιδιαίτερο.θα ανακαλύψουμε τι είναι η μαθηματική λογοτεχνία και τα σημαντικότερα έργα αυτής, όπως το θεώρημα του παπαγάλου, οι άγριοι αριθμοί , ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ.Τα μαθηματικά και η ζωγραφική συναντιώνται αρχικά στην τέχνη του κυβισμού και με την ανάλυση του κύκλου και του τριγώνου ως την εισαγωγή της τρίτης διάστασης.

Thesis
NonPeerReviewed

Μαθηματικά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.