Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Χρηματοπιστωτική κρίση

Τζιμούρτου, Δήμητρα

Η παρούσα πτυχιακή εργασία διαπραγματεύεται την Διεθνή Χρηματοπιστωτική Κρίση που ξεκίνησε στα τέλη του 2007 αρχές 2008. Είναι μία παγκόσμια κατάσταση απειλούμενης οικονομικής ύφεσης στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό τομέα με γενεσιουργό χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Μετά από 78 ολόκληρα χρόνια που έγινε το μεγάλο ‘ΚΡΑΧ’ του 1929 αλλά και παλαιότερες πετρελαϊκές κρίσεις ξεσπά μία καινούργια κρίση η οποία προέκυψε μετά από τα έντονα προβλήματα που υπήρχαν στην αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης και αλόγιστης χρήσης δομημένων επενδυτικών προϊόντων που εξαρτιόταν άμεσα από την δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων από τα οποία παραγόταν. Η κρίση αυτή έγινε ορατή τον Σεπτέμβρη του 2008 με την κατάρρευση, τις συγχωνεύσεις και κρατικοποιήσεις χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μεγάλου μεγέθους και μακράς ιστορίας όπως Lehman Brothers και Wachovia Bank στην πρώτη κατηγορία, Merrill Lynch και Bear Sterns στη δεύτερη και Fannie Mae και Freddie Mac στην Τρίτη. Είναι καλό να σημειωθεί ότι το μέγεθος της αγοράς στεγαστικών δανείων στις Η.Π.Α. ανέρχεται σε $12 τρισεκατομμύρια, εκ των οποίων 75% είναι τιτλοποιημένα. Τον Αύγουστο του 2008 σχεδόν 10% των στεγαστικών δανείων βρισκότανε σε καθυστέρηση πληρωμών ή σε διαδικασία πλειστηριασμού. Η κρίση αυτή μεταφέρθηκε άμεσα στις χρηματοπιστωτικές αγορές των άλλων χωρών προκαλώντας δραματική πτώση σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές του κόσμου. Χαρακτηριστικά, στα μέσα του 2008 η Κύπρος κατέγραψε πτώση 72%, η Ελλάδα 60%, η Ιταλία 46%, η Ιαπωνία 40%, οι Η.Π.Α. 37% και η Μεγάλη Βρετανία 31%, το μεγαλύτερο μέρος λαμβάνοντας χώρα την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2008.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομικές κρίσεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.