Τα ΜΜΕ των μειονοτήτων στην Ελλάδα: περιπτωσιολογική μελέτη για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Τα ΜΜΕ των μειονοτήτων στην Ελλάδα: περιπτωσιολογική μελέτη για τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Νικολαΐδης, Ιορδάνης

Η εργασία αυτή αποσκοπεί στη μελέτη της μειονότητας της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν συνιστά μια ομοιογενή μειονότητα αλλά τρεις μειονότητες που μοιράζονται τον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Πρόκειται για την τούρκικη μειονότητα, την πομάκικη μειονότητα και την τσιγγάνικη μειονότητα, με διαφορετική κουλτούρα, παράδοση και ιστορία η καθεμία. Μετά από την περιγραφή της εν λόγω μειονότητας, επιχειρείται μια προσπάθεια προβολής της συγκεκριμένης μειονότητας από τα εγχώρια ΜΜΕ, δηλαδή με ποίον τρόπο απεικονίζεται η εν λόγω μειονότητα. Επίσης, διερευνάται η κινητικότητα των μειονοτικών ΜΜΕ στη συγκεκριμένη περιοχή του ελληνικού εδάφους καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Για τις ανάγκες της εργασίας αυτής, ως μειονοτικά ΜΜΕ θεωρήθηκαν οι εφημερίδες. Τα συμπεράσματα της βιβλιογραφικής αυτής έρευνας είναι άκρως ενδιαφέροντα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δράση των μειονοτικών εφημερίδων είναι πολύ έντονη και φαίνεται να ακολουθούν ως ένα βαθμό τις πολιτισμικές συνιστώσες που χαρακτηρίζουν έκαστη μειονοτική ομάδα, π.χ. οι τουρκόφωνες εφημερίδες εκφράζουν κυρίως μια δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του ελληνικού κράτους και κατηγορίες για την προσπάθεια υποβάθμισης της μειονότητας της Δυτικής Θράκης ενώ η αντίστοιχη πομάκικη εφημερίδα διατηρεί μια πιο ήπια στάση και εκφράζει με κάθε δυνατό τρόπο τη διαφορετικότητα της έναντι της τουρκικής μειονότητας. Οι εφημερίδες αυτές επηρεάζουν το περιεχόμενο της δημόσιας σφαίρας, αφού «επικοινωνούν» σε καθημερινή βάση με τους αναγνώστες τους, διαμορφώνοντας ως ένα βαθμό τον τρόπο σκέψης και τις καθημερινές συζητήσεις των τελευταίων.

Thesis
NonPeerReviewed

Μειονότητες - Εκπαίδευση - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.