Ποιότητας επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών της αμπελουργικής περιοχής Ελαιοχωρίου - Καβάλας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Ποιότητας επιτραπέζιων και οινοποιήσιμων σταφυλιών της αμπελουργικής περιοχής Ελαιοχωρίου - Καβάλας

Χατζηγιαννάκου, Σαββατούλα

Το Ελαιοχώρι είναι ένα χωριό του Νομού Καβάλας. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του «Παγγαίου», στους πρόποδες του Όρους «Σύμβολο». Η καλλιέργεια της αμπέλου είτε οινοποιήσιμων είτε επιτραπέζιων σταφυλιών, στην περιοχή του Ελαιοχωρίου αλλά και γενικότερα στο σύνολο του Νομού Καβάλας, ευδοκιμεί από τα αρχαία χρόνια. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι αρκετές όπως και τα στρέμματα, τα οποία καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις. Τα οινοποιεία όλου του νομού φτάνουν τα 16 από τα οποία τα περισσότερα έχουν ονομασία προέλευσης, «Τοπικός οίνος Παγγαίου». Η αμπελοκαλλιέργεια κατέχει μια σημαντική θέση στην πυραμίδα του νομού σε σχέση με τα άλλα παραγόμενα προϊόντα. Οι προσυλλεκτικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την ποιότητα των επιτραπέζιων και των οινοποιήσιμων σταφυλιών, είναι η τοπογραφία, καλλιεργητικές τεχνικές, η λίπανση και η φυτοπροστασία. Οι μετασυλλεκτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα των επιτραπέζιων σταφυλιών είναι η συγκομιδή, η συσκευασία, η τυποποίηση, η συντήρηση και το εμπόριο. Όσον αφορά τα οινοποιήσιμα σταφύλια οι μετασυλλεκτικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά τους διαφέρουν από αυτούς των επιτραπέζιων, και είναι η συγκομιδή, η μεταφορά, η συντήρηση και η σύνθλιψη. Η διαδικασία οινοποίησης διαφέρει ανάλογα με τον χρωματισμό του κρασιού (λευκό, ερυθρό και ερυθρωπό).

Thesis
NonPeerReviewed

Οίνος και οινοποιία
Σταφύλια
Αμπελοκαλλιέργεια
Οινοποιεία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.