Η χρησιμοποίηση των ζώων εργαστηρίου στη βιοϊατρική έρευνα = The use of animals in biomedical research

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Η χρησιμοποίηση των ζώων εργαστηρίου στη βιοϊατρική έρευνα = The use of animals in biomedical research

Αναστασόπουλος, Απόστολος

Η ανάπτυξη της ιατρικής, επέβαλε σε πολλές περιπτώσεις την χρήση των πειραματόζωων στην έρευνα, επειδή δεν ήταν δυνατόν η χρησιμοποίηση ανθρώπων, δεδομένου ότι η φυσιολογία του ζωικού οργανισμού προσομοιάζει με εκείνη του ανθρώπινου οργανισμού. Επειδή όμως και τα ζώα είναι πλάσματα της δημιουργίας, με οντότητα και αξία, θα πρέπει η χρησιμοποίησή τους στην βιοϊατρική έρευνα να γίνεται με κάποιους ηθικούς κανόνες, ώστε να βλάπτεται όσο γίνεται λιγότερο η ευζωία και η αξιοπρέπεια των ζώων. Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται ο σκοπός της χρήσης των πειραματόζωων στην βιοϊατρική έρευνα, τα είδη και οι φιλές των χρησιμοποιούμενων ζώων καθώς και οι φροντίδες που η διατήρησή τους απαιτεί (στέγαση, διατροφή κ.λ.π.). Αναλύονται επίσης η νομοθεσία για την διεξαγωγή πειραμάτων, οι ηθικές απόψεις για τα πειράματα σε ζώα, τα πρωτόκολλα αναισθησία, αναλγησία και ευθανασία των πειραματόζωων, η αναγνώριση και αντιμετώπιση του πόνου και τέλος οι εναλλακτικές μέθοδοι στον πειραματισμό και οι σύγχρονες τάσεις εγκαταστάσεων.

Thesis
NonPeerReviewed

Βιοιατρική τεχνολογία
Ζώα - Γενετική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.