Γεωπολιτική του πετρελαίου και η περίπτωση κατασκευής του άξονα Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Γεωπολιτική του πετρελαίου και η περίπτωση κατασκευής του άξονα Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης

Βαΐου, Βασίλειος

Ο ρόλος της ενέργειας στην άσκηση της διπλωματίας είναι καταλυτικός εδώ και πολλά χρόνια. Χώρες που κατέχουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο υπέδαφος τους γίνονται το μήλο της έριδος από τις δυτικές εταιρείες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν την εξόρυξη ή τις διόδους μεταφοράς προς τους τόπους κατανάλωσης και ζήτησης της ενέργειας. Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας που παίζει ρόλο κλειδί στο πετρελαϊκό παιχνίδι είναι η παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο αντίκτυπο της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ έχει άμεση επίδραση στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, οι οποίες πλέων δεν μπορούν να έχουν την ίδια βαρύτητα με πριν, καθώς μειώνετε η σημασία πολλών πετρελαιοπαραγωγών χωρών που με την στάση τους παλιότερα επηρέαζαν τις τιμές του μαύρου χρυσού παλιότερα. Θετική όμως εξέλιξη είναι η δημιουργία σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία είναι περιοχή διέλευσης των υπό κατασκευή αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.Η αντίδραση της Ελλάδας και τις Βουλγαρίας πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική. Δεν πρέπει να αφήσουν άλλο το χρόνο να περνά ανεκμετάλλευτος. Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στις δυο χώρες και θα είναι εκτός των άλλον μια ηχηρή απάντηση στον αγωγό Μπακού- Τσεϊχάν της Τουρκίας. που θα έχει ως αποτέλεσμα την ισχυροποιήσει της θέσης της Ελλάδας διεθνώς.

Thesis
NonPeerReviewed

Πετρέλαιο - Βιομηχανία και εμπόριο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.