Η τράπεζα των φτωχών. Η περίπτωση της Grammeen Bank ως μοντέλο ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Η τράπεζα των φτωχών. Η περίπτωση της Grammeen Bank ως μοντέλο ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης

Μπούτσικα, Αγγελική
Τσιράκογλου, Ευθυμία

Η μικρο-πίστωση αναφέρεται στα προγράμματα που στοχεύουν να μειώσουν την ένδεια να ενισχύσουν το εισόδημα των φτωχών, την αυτοαπασχόληση και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο τους. Η πίστωση είναι ένα ισχυρό όργανο για να καταπολεμήσει την ένδεια και ο ρόλος της μικρο-πίστωσης στη μείωση της ένδειας αναγνωρίζεται πλέον από όλο τον κόσμο. Οι κυβερνήσεις, οι αντιπροσωπείες ανάπτυξης, οι τράπεζες, τα πανεπιστήμια, οι σύμβουλοι και άλλοι έχουν έντονο ενδιαφέρον για την μικρο-πίστωση. Με την εμφάνιση της τράπεζας Grameen και άλλων τέτοιων προγραμμάτων η μικρο-πίστωση έλαβε μια νέα ταυτότητα, μια νέα έννοια και μια θέση στην ανάπτυξη. Η τράπεζα Grameen κατάφερε να επιλύσει την ένδεια ως ένα βαθμό και ενδυνάμωσε την εικόνα των γυναικών κυρίως οι οποίες απέκτησαν επιχειρηματικό χαρακτήρα. Επίσης ελευθέρωσε τους φτωχούς και τις γυναίκες από την ένδεια και ότι αυτή συνεπάγεται και έφερε τους φτωχούς σε ένα εισοδηματικό ρεύμα. Στις μέρες μας πολλές χώρες επιδιώκουν να μιμηθούν την τράπεζα Grameen και να πατάξουν την ένδεια στον κόσμο, ωστόσο αυτό που θα πρέπει να επιδιώκουν για να πετύχουν είναι η βοήθεια προς τους φτωχούς και όχι το κέρδος.

Thesis
NonPeerReviewed

Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.