Οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και επιχειρηματικότητα

Οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και επιχειρηματικότητα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας και επιχειρηματικότητα

Μυσλίμ, Εράντα

Thesis
NonPeerReviewed

2014


Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών αναπτύσσονται μέσω των εμπορικών συναλλαγών που αυτές έχουν. Ο τρόπος απεικόνισης και μέτρησης τους είναι κυρίως μέσω των εισαγωγών, των εξαγωγών και των άμεσων ξένων επενδύσεων. Στην Αλβανία υπάρχουν πάνω από 220 επιχειρήσεις με επενδύσεις άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία είναι και το αντικείμενο της εργασίας αυτής και για την εμπειρική παρουσίαση τους πραγματοποιείται έρευνα μέσω προσωπικής συνέντευξης και ερωτηματολογίου σε μία Αλβανική επιχείρησης παραγωγής ενδυμάτων. Η οικονομική κρίση επηρέασε τα εμβάσματα κυρίως αρνητικά εκτός του 2010 και τις εισαγωγές της Αλβανίας από την Ελλάδα αρνητικά ενώ οι εξαγωγές προς την Ελλάδα επηρεάστηκαν θετικά. Ο τραπεζικός τομέας της Αλβανίας μπορεί να έχει τρομερές συνέπειες εάν η Ελλάδα βγεί από την Ευρωζώνη. Ο περιορισμός των πόρων των ελληνικών επιχειρήσεων επηρέασε τις ΑΞΕ στην Αλβανία. Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της επιχείρησης σε σχέση με την Ελλάδα είχαν ανοδική πορεία το έτος 2010. Η αύξηση του ΦΠΑ στον εκτελωνισμό είχε καταστροφικά αποτελέσματα για το εμπόριο της επιχείρησης με την Ελλάδα. Ο επαναπατρισμός των Αλβανών μεταναστών αντικατέστησε μέρος του απασχολούμενου προσωπικού της επιχείρησης και μείωσε την αξία των εμβασμάτων την τελευταία πενταετία. Ο δανεισμός από ελληνικές τράπεζες δίνει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία στους συναλλασσόμενους της επιχείρησης.

Οικονομία
Ελλάδα - Εξωτερικές σχέσεις - 20ος - 21ος αι.

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.