Εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ κάτω από τα πλαίσια του ΠΟΕ : ο''πόλεμος'' της μπανάνας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ κάτω από τα πλαίσια του ΠΟΕ : ο''πόλεμος'' της μπανάνας

Ευαγγελίου, Σπυριδούλα

Στην παρακάτω εργασία αναλύονται οι εμπορικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), κάτω από τα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μερικές από τις οποίες δημιούργησαν διενέξεις μεταξύ των δύο. Μάλιστα, μια από αυτές τις διενέξεις αφορούσε το εμπόριο μπανανών, που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα, γνωστή ως «πόλεμος» της μπανάνας Βλέπουμε ότι αρχικά, τέθηκε το κείμενο της GATT (General Agreement οη Tarrifs and Trade ή Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου) στη προσπάθεια να αντιμετωπισθούν διάφορα ζητήματα μεταξύ των χωρών και να επιτευχθεί πειθαρχία στη διεθνή πραγματικότητα. Όμως, κάποιες αδυναμίες της, κατέστησαν αναγκαία την αναθεώρησή της. Οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί κολοσσοί του παγκόσμιου συστήματος, είναι η ΕΕ και οι ΗΠΑ. Η διμερής τους σχέση επηρεάζει καθοριστικά τόσο τους ίδιους, όσο και όλον τον υπόλοιπο κόσμο. Παρά το γεγονός ότι η συνεργασία τους χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές από επιτυχία και υψηλά κέρδη, οι διαφωνίες τους ορισμένες φορές εξελίσσονται σε σοβαρές διαμάχες. Ο «πόλεμος» της μπανάνας, ξεκίνησε από το προνόμιο που παρείχαν οι ευρωπαϊκές χώρες στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό (ΑΚΕ ή ACP χώρες) για εξαγωγή ορισμένων προϊόντων προς την ΕΕ, χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις. Κλείνοντας την εργασία παραθέτονται τα συμπεράσματα που προκύπτουν αναλύοντας όλα τα παραπάνω.

Thesis
NonPeerReviewed

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.