Δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής για την προβολή και την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών και ιστορικών μνημείων των Σερρών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής για την προβολή και την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών και ιστορικών μνημείων των Σερρών

Καγιογλίδης, Παναγιώτης

Στόχος αυτής της εργασίας είναι η δημιουργία μίας πολυμεσικής εφαρμογής που θα ξεναγεί τον χρήστη με όσο το δυνατόν απλό και ουσιαστικό τρόπο στον κόσμο της Σερραϊκής Αρχιτεκτονικής, αποκομίζοντας παράλληλα γνώσεις τοπικής ιστορίας. Η δημιουργία ενός τέτοιου project ήταν στόχος ζωής καθώς μεγάλο μέρος της οικοδομικής κληρονομιάς μας παραμένει αναξιοποίητο. Η τεχνολογία multimedia αποτελεί ένα κατάλληλο μέσο ανάδειξής της. Τα πολυμέσα αποτελούν μία από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες τεχνολογίες στον τομέα της Πληροφορικής. Η δυνατότητα τους να συνδυάζουν με αρμονικό τρόπο τα επιμέρους δομικά τους δεδομένα όπως ο ήχος, τα βίντεο, οι εικόνες κ.α. δημιουργώντας ψηφιακές πλατφόρμες που μπορούν να βρουν εφαρμογή και να εξυπηρετήσουν ανάγκες αρκετών χώρων στην αγορά και την κοινωνία. Τα κύρια χαρακτηριστικά τους όπως η αλληλεπίδραση και το φιλικό περιβάλλον τα καθιστούν προσφιλή για το κοινό ιδιαίτερα όσον αφορά την ενημέρωση. Η παρουσίαση θεμάτων πολιτισμού όπως η τοπική αρχιτεκτονική αποτελεί μία καλή περίπτωση για την υιοθέτηση πολυμεσικών εφαρμογών αν πρόκειται για δραστηριότητες προώθησης-προβολής των αντικειμένων εξέτασης στον τουρισμό και την εκπαίδευση. Η πολυδιάστατη δυνατότητα μετάδοσης της πληροφορίας σε συνεργασία με εξελιγμένα εργαλεία όπως οι εικονικές περιηγήσεις, η ικανότητα χρήσης πολλαπλών μέσων μεταφοράς και η χρήση συμβατών τεχνολογιών για την υλοποίηση και την αναπαραγωγή τους, κατατάσσουν τα πολυμέσα στις αποδοτικότερες τεχνολογίες επικοινωνίας υπό το κριτήριο της εξυπηρέτησης του ενεργού ή δυνητικού χρήστη. Ωστόσο τα εργαλεία από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Χωρίς την ενορχήστρωση τους από ένα στρατηγικό σχέδιο που θα καθορίζει την μεθοδολογία εκπόνησης της πολυμεσικής πλατφόρμας αλλά και την δομή της το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το αναμενόμενο. Για αυτό ακριβώς το λόγο ακολουθήθηκαν τέσσερα στάδια παραγωγής, η ανάλυση, ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η αξιολόγηση. Σε κάθε ένα από αυτά τα ακολουθήθηκε μία σειρά από διαδοχικές εργασίες που με οδήγησαν από την φάση του σχεδίου στο χαρτί στην υλοποίηση της εφαρμογής με όσο το δυνατόν αρτιότερο τρόπο.

Thesis
NonPeerReviewed

Πολιτιστική κληρονομιά
Μνημεία - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.