Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Κερατσής, Φίλιππος

Το θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και οι εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ. Σκοπός της εργασίας είναι η κατανόηση των λειτουργιών του διεθνούς εμπορικού πολυμερούς συστήματος, μέσα από τη παρουσίαση του βασικότερου οργάνου του, τον ΠΟΕ. Η γνώση και η συζήτηση γύρω από τα θέματα του ΠΟΕ κρίνεται επιτακτική βάσει της επικαιρότητας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο τελευταίος γύρος διαπραγματεύσεων στα πλαίσια του ΠΟΕ, πού είναι γνωστός ως Γύρος της Ντόχα, και από το αποτέλεσμα των πολύχρονων διασκέψεων του θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η μελλοντική μορφή του παγκόσμιου εμπορίου. Ακόμα, αναλύονται εκτενέστερα οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, που είναι, από πλευράς μεριδίου εμπορίου, τα δυο σημαντικότερα μέλη του ΠΟΕ. Προσεγγίζοντας την εμπορική σχέση των δύο πλευρών πολυσχιδώς και σε βάθος χρόνου αναδεικνύονται οι θετικές προεκτάσεις της διατλαντικής συνεργασίας, αλλά και τα χρόνια προβλήματα που διακατέχουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Βασικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι η ανάγκη της επιτυχής ολοκλήρωσης του Γύρου της Ντόχα, καθώς η παγκοσμιοποίηση επιταχύνεται και πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο, έτσι ώστε τα θετικά της αποτελέσματα να ωφελήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις βιομηχανικές χώρες. Κυριότερο ρόλο στην έκβαση των συνομιλιών έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οπού θα πρέπει, όπως και τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού, να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και να επιταχύνουν τις συνομιλίες, καταλήγοντας σε συμφωνία, που θα πηγάζει από τις διακηρυγμένες αρχές του ΠΟΕ.

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνές εμπόριο
Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.