Γυναίκα και τηλεόραση: αναπαραγωγή στερεοτύπων ή απεικόνιση σύγχρονων ρόλων;

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Γυναίκα και τηλεόραση: αναπαραγωγή στερεοτύπων ή απεικόνιση σύγχρονων ρόλων;

Πιτσάκη, Σταματία

Πολλές απόψεις έχουν εκφραστεί και έρευνες έχουν εκπονηθεί προσπαθώντας να εξηγήσουν τι (και πως) μας δείχνει η μικρή οθόνη, πως οργανώνονται οι τηλεοπτικές εικόνες και οι ήχοι και ποια είναι η φύση της τηλεόρασης ως ένας σημαντικός οικονομικός και κοινωνικός θεσμός. Στην παρούσα μελέτη, συγκεκριμένα, γίνεται μια προσπάθεια που στόχο έχει να καταγράψει και να ερμηνεύσει τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η σύγχρονη γυναίκα μέσα από την τηλεόραση. Στο πρώτο μέρος της εργασίας μέσα από βιβλιογραφική αναφορά, αναλύεται το θεωρητικό μέρος που αφορά, στο ρόλο της τηλεόρασης γενικότερα, αλλά και στην εικόνα της γυναίκας όπως εκείνη προβάλλεται μέσα από την τηλεόραση, ειδικότερα. Στο δεύτερο μέρος, κάνοντας χρήση της ερευνητικής μεθόδου (focus group - δημιουργήθηκαν δύο ομάδες εστίασης, (μια ομάδα γυναικών 20-50 ετών και μια άλλη ομάδα αντρών 20-50 ετών). Το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στο να εντοπίσουμε πως προβλήθηκε η σύγχρονη γυναίκα μέσα από συγκεκριμένα ελληνικά σήριαλ. Σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της έρευνας που έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου 2011 για την ομάδα των γυναικών και στις 15 Νοεμβρίου 2011 για την ομάδα των αντρών, με αριθμό δείγματος 12 άτομα (6 γυναίκες και 6 άντρες) γίνεται φανερό ότι η ελληνική τηλεόραση παρουσιάζει τη σύγχρονη γυναίκα πιο απελευθερωμένη σε σχέση με το παρελθόν, χωρίς ταμπού τις περισσότερες φορές, δυναμική και πάντα περιποιημένη όσο αφορά την εξωτερική εμφάνιση της. Και οι δυο ομάδες εστίασης συμφωνούν ότι αυτός ο τρόπος παρουσίασης των γυναικών προβάλει έντονα φεμινιστικά στοιχεία.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Τηλεόραση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.