Η κάλυψη των εξωτερικών θεμάτων από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η περίπτωση των ταραχών στη βόρεια Αφρική

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Η κάλυψη των εξωτερικών θεμάτων από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η περίπτωση των ταραχών στη βόρεια Αφρική

Χατζής, Ιωάννης

Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφόρησης αναμφισβήτητος είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διάδοση της γνώσης αλλά και στη διαμόρφωση πολιτικών θέσεων και συνειδήσεων. Στο παρόν κείμενο, αφού πρωτίστως τοποθετηθεί το θεωρητικό υπόβαθρο της λειτουργίας στον ελληνικό χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης γενικότερα και του Τύπου ειδικότερα, θα αναλυθεί σε βάθος η προσέγγιση και η παρουσίαση του πρόσφατου ξεσηκωμού των λαών της Βόρειας Αφρικής ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα που ασκούσαν εξουσία επί χρόνια, υπό το πρίσμα τεσσάρων αντιπροσωπευτικών ελληνικών εφημερίδων (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ). Συγκεκριμένα και ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων, θα μελετηθούν οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, μέσα από τα κείμενα των αρθρογράφων των τεσσάρων εφημερίδων, με εκτενείς αναφορές στα σχόλια, τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους. Μέσα από όλα αυτά τα στοιχεία που εμπλεκόμενα με την είδηση, μεταφέρουν συναισθήματα και επηρεάζουν τη γνώμη του αναγνωστικού κοινού, διαμορφώνονται εμμέσως τάσεις και πολιτικές και αποδεικνύεται εμπράκτως η ισχυρή δύναμη του Τύπου, δικαιολογώντας το χαρακτηρισμό του ως «τέταρτη εξουσία».

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνείς σχέσεις
Δημοσιογραφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.