Νοθεία στα λίπη και στα έλαια: αναφορά στο σκάνδαλο με το ηλιέλαιο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Νοθεία στα λίπη και στα έλαια: αναφορά στο σκάνδαλο με το ηλιέλαιο

Μανδαλάκης, Γεώργιος

Τα λίπη και τα έλαια, είτε αυτά είναι φυτικά είτε ζωικά, τα συναντάμε καθημερινά στην διατροφή μας. Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε ποια από αυτά είναι ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και ποια όχι. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε και σε τι ποσότητες μπορούμε να τα καταναλώσουμε και τι συμμετοχή πρέπει να έχουν στη δίαιτα μας. Ένας παράγοντας όμως, όπως είναι το εύκολο κέρδος, πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο προσεχτικούς. Ο άνθρωπος θέλοντας να κερδίζει όλο και περισσότερο, σε χρήμα, πολλές φορές πέφτει σε σφάλματα, εσκεμμένα, βάζοντας σε κίνδυνο πολλές φορές την υγεία του καταναλωτή ή την εξαπάτηση αυτού, προσφέροντας του προϊόντα χαμηλής ποιότητας σε υψηλή τιμή. Το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν υψηλών απαιτήσεων λόγω της βιολογικής του σημασίας και με μεγαλύτερο κόστος από τα υπόλοιπα λάδια. Η επιθυμία του ανθρώπου για εύκολο κέρδος έχει σαν αποτέλεσμα την νοθεία του ελαιολάδου με άλλα έλαια χαμηλότερης ποιότητας. Για να προσδιοριστεί η νοθεία του ελαιολάδου καθώς και άλλων ελαίων και λιπών, χρειάζεται μια σειρά ελέγχων που πολλές φορές είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία. Κάθε έλεγχος δίνει πληροφορίες για την ποιότητα του ελαίου ή του λίπους και το είδος της νοθείας εάν αυτή υπάρχει. Πριν προχωρήσουμε όμως στους ελέγχους νοθείας και την αυθεντικότητα των προϊόντων πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά την χημική τους σύσταση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Έλαια και λίπη, Εδώδιμα
Ποιοτικές προδιαγραφές

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.