Ζώνη γάλακτος και ποιοτικός έλεγχος νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Ζώνη γάλακτος και ποιοτικός έλεγχος νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Μανώλης, Άγγελος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2010

2010


Το γάλα είναι το έκκριμα του μαστικού αδένα των θηλαστικών που προορίζεται για τη διατροφή του νεογέννητού τους για το οποίο αποτελεί τη μοναδική και πλήρη τροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η χρησιμοποίηση του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών ζώων στη διατροφή του ανθρώπου (είτε αυτούσιο είτε με τη μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων), άρχισε σχεδόν συγχρόνως με την εξημέρωση αυτών. Η αξιοποίηση του γάλακτος και η μεταποίησή του σε άλλα προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, ξινόγαλα κλπ) γινόταν για χιλιετίες, με εμπειρικές μεθόδους στα πλαίσια της οικογενειακής οικονομίας. Η Γαλακτοκομία άρχισε να αναπτύσσεται ως επιστήμη μετά το 13ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 19ο, όταν άρχισαν παράλληλα να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και οι άλλες θετικές επιστήμες (κυρίως η Χημεία, η Βιοχημεία και η Μικροβιολογία). Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αρχικά στη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και την παρασκευή πληθώρας διαφορετικών ετικετών γαλακτοκομικών προϊόντων που θα ικανοποιούσαν ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή και στη συνέχεια στη αποφυγή αλλοιώσεων ή άλλων φυσικοχημικών μεταβολών που θα οδηγήσουν το γάλα και τα προϊόντα του στο να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και τις φυσιολογικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες και κατ΄ επέκταση να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή.

Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Τ > Τυροκομία

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Ποιοτικός έλεγχος
Τυροκομία

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)