Ζώνη γάλακτος και ποιοτικός έλεγχος νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Ζώνη γάλακτος και ποιοτικός έλεγχος νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ

Μανώλης, Άγγελος

Το γάλα είναι το έκκριμα του μαστικού αδένα των θηλαστικών που προορίζεται για τη διατροφή του νεογέννητού τους για το οποίο αποτελεί τη μοναδική και πλήρη τροφή κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η χρησιμοποίηση του γάλακτος των γαλακτοπαραγωγών ζώων στη διατροφή του ανθρώπου (είτε αυτούσιο είτε με τη μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων), άρχισε σχεδόν συγχρόνως με την εξημέρωση αυτών. Η αξιοποίηση του γάλακτος και η μεταποίησή του σε άλλα προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, ξινόγαλα κλπ) γινόταν για χιλιετίες, με εμπειρικές μεθόδους στα πλαίσια της οικογενειακής οικονομίας. Η Γαλακτοκομία άρχισε να αναπτύσσεται ως επιστήμη μετά το 13ο αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 19ο, όταν άρχισαν παράλληλα να αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς και οι άλλες θετικές επιστήμες (κυρίως η Χημεία, η Βιοχημεία και η Μικροβιολογία). Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αρχικά στη βελτίωση των μεθόδων παραγωγής και την παρασκευή πληθώρας διαφορετικών ετικετών γαλακτοκομικών προϊόντων που θα ικανοποιούσαν ακόμη και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή και στη συνέχεια στη αποφυγή αλλοιώσεων ή άλλων φυσικοχημικών μεταβολών που θα οδηγήσουν το γάλα και τα προϊόντα του στο να χάσουν τη θρεπτική τους αξία και τις φυσιολογικές οργανοληπτικές τους ιδιότητες και κατ΄ επέκταση να προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του καταναλωτή.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Ποιοτικός έλεγχος
Τυροκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.