Η χρήση του μελισσόχορτου (Melissa officinalis L.) σε κρεοπαραγωγά ορνίθια βιολογικής εκτροφής – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ορνίθειου κρέατος στήθους (m. pectoralis superficialis)

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2011 (EN)
Η χρήση του μελισσόχορτου (Melissa officinalis L.) σε κρεοπαραγωγά ορνίθια βιολογικής εκτροφής – Ποιοτικά χαρακτηριστικά ορνίθειου κρέατος στήθους (m. pectoralis superficialis)

Μπούντα, Μαρία

Η εκτροφή ορνιθίων στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη συμβάλλει στην κάλυψη ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής και κατανάλωσης του κρέατος. Κι αυτό συμβαίνει, εξαιτίας των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του κρέατος των ορνιθίων. Η βιολογική εκτροφή των ορνιθίων είναι ένα σχετικά καινούριο σύστημα που έρχεται στο προσκήνιο, καθώς μια ολοένα αυξανόμενη μερίδα ευαισθητοποιημένων καταναλωτών απαιτεί πλέον ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα. Η διατροφή των ορνιθίων, είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας, από εκείνους που επηρεάζουν την εκτροφή τους. Κι αυτό, γιατί, εκτός του ότι διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην εκδήλωση των δυνατοτήτων του γενετικού δυναμικού των ζώων, επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος των παραγόμενων ζωικών προϊόντων και την ενγένει ποιότητα τους. Για τους παραπάνω λόγους απαραίτητη είναι η χρήση ζωοτροφών, που έχουν παραχθεί με βιολογικό τρόπο, απαλλαγμένων από χημικά κατάλοιπα. Ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση στο θέμα της αντικατάστασης των «αυξητικών» αντιβιοτικών, κυρίως κατά την πάχυνση των παραγωγικών ζώων, αποτελούν τα αρωματικά φυτά. Τα αρωματικά φυτά παρουσιάζουν αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιπρωτοζωικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που αποδίδονται σε μια μεγάλη ποικιλία φαινολικών ουσιών, οι οποίες περιέχονται σε αυτά τα φυτά Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι πολύ λίγες μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για τη δυνατότητα της χρήσης του μελισσόχορτου, με τη μορφή αλεύρου αποξηραμένων φυτών στη διατροφή των κρεοπαραγωγών ορνιθίων, πραγματοποιήσαμε την παρούσα μελέτη.

Thesis
NonPeerReviewed

Κρέας
Αρωματικά φυτά
Βιολογικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)