Πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο: πειρατεία και άδειες χρήσης ελεύθερου λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Πνευματική ιδιοκτησία στο διαδίκτυο: πειρατεία και άδειες χρήσης ελεύθερου λογισμικού και ψηφιακού περιεχομένου

Στάμου, Γιώργος
Νικολαΐδη, Αρετή-Ηρώ

Το κεντρικό ερώτημα της παρούσας εργασίας ασχολείται με την έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας στον ψηφιακό κόσμο και με ποίο τρόπο γίνεται η καταπάτηση των δικαιωμάτων και των εξουσιών μέσω της πειρατείας. Δεύτερο ερώτημα είναι ποίος ο ρόλος που παίζουν οι άδειες χρήσης του ελεύθερου λογισμικού, καθώς και του ψηφιακού περιεχομένου. Επιμέρους ερωτήματα είναι κατά πόσο είναι αποτελεσματικές οι άδειες χρήσης του λογισμικού για την τήρηση της πνευματικής ιδιοκτησίας, τι είναι η πειρατεία και ποιες οι συνέπειες της. Επίσης, αναφέρουμε ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του κάθε χρήστη στο Διαδίκτυο και την επιρροή που έχουν τα δύο νομοσχέδια SOPA – PIPA στην καθημερινότητα μας. Τα μεθοδολογικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την διεκπεραίωση της συγκεκριμένης εργασίας είναι κυρίως η έρευνα στο Διαδίκτυο και η αναζήτηση βιβλιογραφίας σε ακαδημαϊκές και μη βιβλιοθήκες . Η εργασία μπορεί να προσφέρει ενδεχόμενη γνώση σε οποιονδήποτε ασχολείται με το Διαδίκτυο και γενικά με την τεχνολογία. Για το λόγο αυτό καθηγητές, φοιτητές και παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν την αλληλένδετη σχέση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας με την Πειρατεία, με απώτερο σκοπό τη συνείδηση των πράξεων τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Πνευματική ιδιοκτησία
Διαδίκτυο (Internet)

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.