Ρόδι καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Ρόδι καλλιέργεια και πολλαπλασιασμός

Ξανθοπούλου, Δήμητρα

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να γίνει κατανοητό ότι πλέον οι εναλλακτικές καλλιέργειες όπως αυτή της ροδιάς δεν έχουν διαφορετικές απαιτήσεις απ ΄ τις λεγόμενες συμβατικές καλλιέργειες. Πιο συγκεκριμένα η καλλιέργεια της ροδιάς είναι γνωστή από την αρχαιότητα αλλά στη χώρα μας έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και όχι ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό. Υπάρχουν πολλές εντόπιες και ξένες ποικιλίες ροδιάς από τις οποίες άλλες διαφέρουν πολύ και άλλες λιγότερο μορφολογικά. Ο πολλαπλασιασμός της ροδιάς έχει δύο βασικές μορφέςτον εγγενή και τον αγενήπολλαπλασιασμό, ο πρώτος περιλαμβάνει την παραγωγή σποροφύτων και τον εμβολιασμό αυτών ενώ ο αγενής πολλαπλασιασμός, τα μοσχεύματα, παραφυάδες και τον πολλαπλασιασμό με ιστοκαλλιέργεια. Ένα σημαντικό κομμάτι στην καλλιέργεια της ροδιάς είναι οι καλλιεργητικές φροντίδες, οι οποίες περιλαμβάνουν, την άρδευση, τη λίπανση, το κλάδεμα και την επιλογή κλίματος και εδάφους. Το ρόδι είναι ένας καρπός που συντηρείται εύκολα, είτε στο ψυγείο είτε στην κατάψυξη, αλλά δυστυχώς είναι και αρκετά ευαίσθητος σε σχισίματα και πτώσεις. Εκτός απ’ αυτά τα προβλήματα, τα οποία θεωρούνται φυσιολογικά το ρόδι αντιμετωπίζει και άλλα, αρκετά πιο σοβαρά, όπως κοκκοειδή, φλοιοφάγο, αφίδες, μελίγκρες, λεπιδόπτερα και ζημιές από ποντίκια. Για να πάρει κάποιος την απόφαση να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της ροδιάς θα πρέπει να εξετάσει καλά παράγοντες, όπως το κόστος εγκατάστασης, την επιλογή του τόπου, την απόδοση και γενικά τους θετικούς και αρνητικούς παράγοντες. Ένας απ’ τους σημαντικότερους θετικούς παράγοντες είναι η μεγάλη ζήτηση που έχει λόγω του εύρους της χρησιμότητάς του, της διαιτητικής του αξίας, της επίδρασης του στην υγεία και της χρήσης του σε διάφορες μορφές ως καλλυντικό.

Thesis
NonPeerReviewed

Οπωροφόρα δένδρα
Βιολογικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.