Η προβολή των θεμάτων Ρομά από τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε.

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η προβολή των θεμάτων Ρομά από τα Ελληνικά Μ.Μ.Ε.

Μήνδη, Μαρία- Καρίνα

Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι πως παρουσιάζουν τους Ρομά τα ελληνικά ΜΜΕ. Αν τάσσονται υπέρ τους ή αν ο τρόπος που τους παρουσιάζουν φανερώνει ρατσισμό, όπως έχουν κατηγορηθεί. Επίσης στοχεύουμε να φανεί το κοινωνικό πρόβλημα που αναδεικνύεται με την παρουσία τους στη χώρα μας, ώστε οι αναγνώστες να σχηματίσουν τις δικές τους απόψεις. Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι η ποιοτική έρευνα. Ξεκινούμε με μερικά ιστορικά στοιχεία για τους Ρομά, στα οποία περιλαμβάνονται ο ερχομός τους από τα βάθη της Ασίας, η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, η γλώσσα τους, το θρήσκευμά τους, η πολιτισμική τους προσφορά και η θέση τους στην ελληνική βιβλιογραφία. Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή της μεθόδου που ακολουθούμε στην εργασία μας και στη συνέχεια παραθέτουμε δυο επιστολές, από τις οποίες η πρώτη φανερώνει την άποψη που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό για τον τρόπο που τα ελληνικά ΜΜΕ παρουσιάζουν τους Ρομά και η δεύτερη τι πιστεύουν οι ίδιοι οι Ρομά. Στη συνέχεια περνάμε σε αφιερώματα εφημερίδων που περιγράφουν ήθη και έθιμα των Ρομά, στοιχεία της καθημερινής τους ζωής, αλλά έμφαση δίνεται κυρίως στα προβλήματά τους και στην ανάγκη εξεύρεσης λύσεων. Κάνουμε έναν λεπτομερή σχολιασμό των αφιερωμάτων, ο οποίος συνοδεύεται από αποσπάσματα από τα αφιερώματα αυτά. Το επόμενο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές. Συγκεκριμένα παρουσιάζουμε την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», οι συντελεστές της οποίας πέρασαν μια εβδομάδα σε συνοικισμός Ρομά και κατέγραψαν στοιχεία από τη ζωή τους και τα προβλήματά τους. Μέσα από αυτήν την καταγραφή προκύπτουν πληροφορίες χρήσιμες για τον μελετητή των Ρομά, αλλά και το κοινωνικό πρόβλημα που σχετίζεται με αυτούς. Επίσης, την εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου», η οποία είναι αφιέρωμα στον τραγουδιστή Μανώλη Αγγελόπουλο, ο οποίος αντιμετώπισε εχθρική στάση λόγω της τσιγγάνικης καταγωγής του. Έπειτα έχουμε τη μελέτη περίπτωσης, όπου αναλύουμε δυο συγκεκριμένα περιστατικά που φανερώνουν αρνητικές πτυχές της ζωής των Ρομά, καθώς και η σχέση τους με την Πολιτεία.

Thesis
NonPeerReviewed

Μειονότητες - Εκπαίδευση - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.