Πολιτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Πολιτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης

Γραικού, Αλεξάνδρα

Η μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης αποτελεί την σημαντικότερη και μεγαλύτερη μειονότητα στο νέο ελληνικό κράτος. Πρόκειται για το τελευταίο ίσως απομεινάρι της πολυπολιτισμικής πληθυσμιακής σύνθεσης των πρώην βαλκανικών κτήσεων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπάρχουν ελάχιστες αμφιβολίες ότι σε παλαιότερες εποχές το κράτος περιόριζε και παραβίαζε τα δικαιώματα της μειονότητας με διάφορους άμεσους και έμμεσους τρόπους, ενώ ταυτόχρονα η Τουρκία επιχειρούσε μέσω του προξενείου και διαφόρων οργανώσεων να εκμεταλλευτεί την μειονότητα για να προωθήσει τα συμφέροντά της. Η παρούσα έρευνα βρίσκει ότι και τα δύο φαινόμενα τείνουν να εκλείψουν. Αφενός, οι δυσκολίες που είχαν παλαιότερες γενιές της μειονότητας στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση ή στην ελεύθερη έκφραση της προσωπικής και θρησκευτικής τους ελευθερίας μοιάζουν να έχουν εκλείψει, ενώ αφετέρου ιδιαίτερα αδύναμοι μοιάζουν και οι δεσμοί τους με το τουρκικό προξενείο. Από την άλλη όμως, οι στάσεις και οι πολιτικές προτιμήσεις τους δείχνουν να επηρεάζονται από αυτές των οικογενειών τους, ενώ επίσης δείχνουν θετικά προσκείμενοι προς την ιδέα κομμάτων ή υποψηφίων που να προωθούν αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα. Οι πολιτικές θέσεις της μειονότητας είχαν παραδοσιακά και εξακολουθούν να έχουν μία έντονη τάση προς τα κεντρο-αριστερά η οποία διαφοροποιείται από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Το αν η τάση αυτή θα επηρεαστεί από τις πρόσφατες ραγδαίες εξελίξεις στην πολιτική σκηνή όπως αυτές αντανακλώνται στις βουλευτικές εκλογές του 2012, είναι ένα ερώτημα που αξίζει να εξερευνηθεί.

Thesis
NonPeerReviewed

Μειονότητες - Εκπαίδευση - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.