Αναπαραστάσεις του γυναικείου φύλου στη δημοφιλή κουλτούρα: η προβολή των γυναικών στα ελληνικά σήριαλ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Αναπαραστάσεις του γυναικείου φύλου στη δημοφιλή κουλτούρα: η προβολή των γυναικών στα ελληνικά σήριαλ

Πολυχρόνη, Αικατερίνη

Η παρούσα εργασία μελετάει τις αναπαραστάσεις του γυναικείου φύλου στην δημοφιλή κουλτούρα και πιο συγκεκριμένα την προβολή των γυναικών στα ελληνικά σήριαλ. Μέσα από την έρευνα θα αποδειχτεί αν ο τρόπος που προβάλλεται η γυναίκα είναι στερεοτυπικός και κατά πόσο αναπαράγεται το πατριαρχικό πρότυπο. Τέλος , κατά πόσο η ηλικία των πρωταγωνιστριών επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται από την τηλεόραση. Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν τέσσερα σήριαλ που προβάλλονταν στην ελληνική τηλεόραση το έτος 2013 από τον ιδιωτικό σταθμό MEGA. Τα σήριαλ ήταν «Με τα παντελόνια κάτω» , «Πίσω στο σπίτι» , «Κλεμμένα όνειρα» και «Singles». Από τα οποία επιλέχθηκαν 1 ή 2 γυναίκες πρωταγωνίστριες οι οποίες αναλύονται με βάσει των κριτηρίων που τέθηκαν της ηλικίας, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την οικογενειακή κατάσταση, τις δεξιότητες, τα εσωτερικά χαρακτηριστικά και το επάγγελμα. Από την μέθοδο ανάλυσης περιεχομένου που χρησιμοποιήθηκε στο ερευνητικό υλικό που χρησιμοποιήσαμε καταλήγουμε σ ' ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Κοντολογίς , η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η ελληνική τηλεόραση αναπαράγει και συντηρεί το πατριαρχικό πρότυπο στην αναπαράσταση της γυναίκας και αν και προβάλλει το προοδευτικό πρότυπο μέσω των γυναικών νεαρής ηλικίας έτσι ώστε να συμβαδίζει με τα σημερινά δεδομένα τις εποχής γίνεται όμως με τέτοιο τρόπο το οποίο αναιρείται.

Thesis
NonPeerReviewed

Κουλτούρα
Τηλεόραση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.