Οι διαφορετικές θρεπτικές ουσίες στον πεπτικό σωλήνα των ζώων πέπτονται , με την επίδραση ενζύμων. Τα πεπτικά, όμως ένζυμα του ζωικού οργανισμού είναι δυνατόν να μην επαρκούν για μια μεγιστοποίηση της πεπτικής χρησιμοποίησης της τροφής ,ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο οργανισμός αδυνατεί να τα παράσχει. Έτσι, προέκυψε θέμα προσθήκης ενζύμων στην τροφή των ζώων για καλύτερη αξιοποίηση της τροφής τους. Τα περισσότερο χρησιμοποιούμενα στην πράξη ένζυμα είναι τα παρακάτω :
1.Πεψίνη
2.Μείγματα Ενζύμων (υπάρχει η δυνατότητα, εδώ κ 10 περίπου έτη, να προσθέτονται τα σπέρματα σιταριού ή κριθαριού στα σιτηρέσια των πτηνών και των χοίρων μέχρι 100% της προβλεπόμενης συνολικής ποσότητας των σπερμάτων των σιτηρών)
3.Φωσφατάση (φυτάση)