Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Eκτροφή στρουθοκαμήλου

Παναγιωτίδου, Αλεξάνδρα

Έτσι συνοψίζοντας μπορούμε να αναφέρουμε πως αρχικά ο άνθρωπος άρχισε να κυνη-γάει τη στρουθοκάμηλο για τα φτερά της, μέχρι το 1914. Το 1938 έγινε η πρώτη συστημα-τική εκτροφή που σήμερα από τη Νοτιοαφρικανική Ένωση έχει εξαπλωθεί παγκόσμια με στόχο την εκτροφή της στρουθοκαμήλου όχι μόνο πλέον για τα φτερά της αλλά και για το κρέας της, το δέρμα της, την αναπαραγωγή νεοσσών καθώς επίσης και για αυγά. Σήμερα η στρουθοκάμηλος εκτρέφεται κυρίως για το κρέας της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα υπόλοιπα, (δέρμα, φτερά κ.α.) πάνα χαμένα, αντιθέτως τα προϊόντα της στρουθοκα-μήλου χρησιμοποιούνται στο μέγιστο, ακόμη και το νύχι και τα κόκαλά της αξιοποιούνται. Τα στοιχεία που παρατίθενται για την παγκόσμια παραγωγή κρέατος είναι ενδεικτικά γιατί ακόμη δεν υπάρχει στατιστική και επιστημονική οργάνωση. Προς το παρών αυτή που ρυθμίζει την παγκόσμια παραγωγή κρέατος είναι η Ν. Αφρική, στο μέλλον όμως αυτό το πλεονέκτημα θα το έχει και η Αμερική. Καθώς φαίνεται οι προοπτικές για την εκτροφή της στρουθοκαμήλου είναι ευοίωνες αφού το κρέας της είναι κόκκινο και χαμηλό σε χοληστε-ρόλη και λίπος. Για την πραγματοποίησή της όμως απαιτείται ύπαρξη οργάνωσης και καλή στόχευση. Παρά το γεγονός ότι η στρουθοκάμηλος ανήκει στην κατηγορία των γιγαντόσωμων πουλιών στερείται τη δυνατότητα να πετάξει λόγω της ανατομικής κατασκευής του στέρνου της. Κατά τα άλλα διαθέτει φτερά, όπως όλα τα πτηνά. Η στρουθοκάμηλος εμφανίζει γενετήσια ωριμότητα στην ηλικία 18 – 48 μηνών και ο αναπαραγωγικός της βίος μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 40 – 80 έτη. Όταν βρίσκεται σε αναπαραγωγική περίοδο ερωτοτροπεί με το αρσενικό, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου τα αυγά που γεννάει, μέρα παρά μέρα, είναι γονιμοποιημένα. Στην περίπτωση που τα αυγά είναι άγονα, ευθύνεται καθαρά το αρσενικό που μπορεί για διάφορους παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η θερμοκρασία κ.α. να εμποδίζουν την γονιμοποιητική του απόδοση. Δική μας βασική επιδίωξη είναι το καθαρό και στεγνό αυγό.

Thesis
NonPeerReviewed

Στρουθοκάμηλος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.