Η ενσίρωση των αγρωστωδών

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η ενσίρωση των αγρωστωδών

Σεμερτζίδου, Ζωή

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2006

2006


Με την ενσίρωση πετυχαίνουμε τη διατήρηση των χονδροειδών τροφών σε νωπή κατάσταση, εξασφαλίζουμε έτσι χυμώδεις τροφές σε περίοδο έλλειψης τους. Φυτά κατάλληλα για ενσίρωση είναι εκείνα τα οποία δίνουν μεγάλη ποσότητα χλωρομάζας ανά στρέμμα, όπως είναι το καλαμπόκι και η μηδική, καθώς και μείγματα αγρωστωδών και ψυχανθών. Η βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία της ενσίρωσης είναι η γαλακτική ζύμωση, με την οποία έχουμε παραγωγή γαλακτικού οξέος, πτώση του pH του ενσιρώματος σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να ανασταλεί η ανάπτυξη των κλωστριδίων και άλλων ανεπιθύμητων μικροοργανισμών. Οι κυριότεροι παράγοντες που καθορίζουν την επιτυχία της ενσίρωσης είναι η εξασφάλιση αναερόβιου περιβάλλοντος στο σιρό η επάρκεια της τροφής σε υδατοδιαλυτούς υδατάνθρακες και το ποσοστό της τροφής σε ξηρή ουσία κατά την ενσίρωση. Η εκτίμηση της ποιότητας του ενσιρώματος είναι πολύ βασική πριν η ζωοτροφή δοθεί στα ζώα, γιατί ένα κακής ποιότητας ενσίρωμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές. Όταν η ενσίρωση των χονδροειδών ζωοτροφών γίνει σωστά η θρεπτική αξία της χλωρομάζας πριν την ενσίρωση της είναι περίπου η ίδια με αυτή του ενσιρώματος.

Χ > Χλωρίδα
Ζ > Ζωοτροφές

Χλωρίδα
Ζωοτροφές

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)