Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στη γεωργία και κτηνοτροφία = Genetically modified organisms in agriculture

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στη γεωργία και κτηνοτροφία = Genetically modified organisms in agriculture

Αγουρίδας, Κωνσταντίνος
Παπαγεωργίου, Μιχαήλ

Η γενετική μηχανική είναι η επιστήμη του παρόντος και του μέλλοντος, πορεύεται με άλματα και εμείς σαν επιστήμονες και σαν άνθρωποι, δεν έχουμε αποφασίσει, αν θα πρέπει να την ακολουθήσουμε ή να την επιβραδύνουμε. Κάθε μέρα έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα νέο είδος φυτού που θα αντεπεξέρχεται καλύτερα στις δικές μας απαιτήσεις. Έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα και να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον σε εμάς και στις επόμενες γενιές. Η επιλογή είναι δική μας, να εκμεταλλευτούμε τη γενετική μηχανική και να περιορίσουμε το πρόβλημα του υποσιτισμού, της έλλειψης νερού, της χρησιμοποίησης εδαφών που έχουν καταστεί άγων από την εντατική καλλιέργεια και την χρησιμοποίηση εδαφών που οι συνθήκες του περιβάλλοντος καταστούν αδύνατη την παραγωγή καλλιεργούμενων ποικιλιών. Στον αντίποδα όμως έρχεται η άγνοια των επιπτώσεων που θα έχουν οι ΓΤΟ σε εμάς και το περιβάλλον. Στα περίπου 15 χρόνια χρησιμοποίησης ΓΤΟ δεν έχουν παρατηρηθεί κάποια αξιόλογα συμπεράσματα, αλλά είναι το χρονικό περιθώριο αυτό ικανό να μας πείσει ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις και στο απώτερο μέλλον. Τι θα γίνει εάν τα ΓΤΦ διασταυρωθούν με συγγενικές καλλιέργειες παραδοσιακών φυτών, θα έχουμε τη δυνατότητα να προστατεύσουμε τις παραδοσιακές καλλιέργειες; Τα ΓΤΦ διατίθενται στην αγορά από ορισμένες πολυεθνικές, τι θα γίνει αν δημιουργηθεί καρτέλ και οι γεωργοί γίνουν δέσμιοι των πολυεθνικών. Όπως διαφαίνεται, η γενετική μηχανική είναι η επιστήμη, η οποία θα μας οδηγήσει στο μέλλον, μέλλον το οποίο δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως θα διαμορφωθεί.

Thesis
NonPeerReviewed

Βιοτεχνολογία
Γεωργικά προϊόντα
Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.