Το πρόβατο της φυλής Άρτας = Frisarta’s sheep

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Το πρόβατο της φυλής Άρτας = Frisarta’s sheep

Σαρηγιαννίδου, Κυριακή

Σκοπός αυτής της διατριβής είναι η παρουσίαση του προβάτου της φυλής Άρτας (FRISARTA), το οποίο προέρχεται από τη διασταύρωση του εγχώριου προβάτου με κριούς της φυλής Ανατολικής Φρισλανδίας. Όπως αναφέρθηκε πρόκειται για ένα πρόβατο το οποίο είναι καλά προσαρμοσμένο στην πεδινή ζώνη του Νομού Άρτας, ανθεκτικό στο υγρό κλίμα της περιοχής και ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες και τις πνευμονικές ασθένειες. Χαρακτηριστικό του προβάτου αυτού είναι ότι γενικώς εμφανίζει πρώιμη γενετήσια ωριμότητα με εξαιρετικές αναπαραγωγικές και παραγωγικές ιδιότητες. Η εφαρμογή ενός προγράμματος ελέγχου των αποδόσεων του προβάτου Φριζάρτα αποσκοπεί στην διάδοση των καλύτερων αναπαραγωγών ζώων και επομένως στην περαιτέρω βελτίωση ολόκληρου του πληθυσμού. Εξάλλου το πρόβατο Φριζάρτα έχει όντως άπειρες δυνατότητες περαιτέρω γενετικής βελτίωσης, εξαιτίας και της υψηλής παραλλακτικότητας των παραγωγικών του ιδιοτήτων και της άριστης ικανότητας προσαρμογής του στο περιβάλλον της Ηπείρου αλλά και τις παρουσίες ενός καλά οργανωμένου Κ.Γ.Β.Ζ. στο Νομό Ιωαννίνων. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι υψηλές αποδόσεις του προβάτου Φριζάρτα αποτελούν κίνητρο για τη διάδοση του και σε άλλες περιοχές.

Thesis
NonPeerReviewed

Αιγοπροβατοτροφία – Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.