Κβαντικοί υπολογιστές : παρόν, μέλλον και χρήσεις

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Κβαντικοί υπολογιστές : παρόν, μέλλον και χρήσεις

Χαραλάμπους, Αντιγόνη

Μέσα από την έρευνα και συγγραφή της εργασίας επεξηγείται τι ακριβώς είναι ένας κβαντικός υπολογιστής, από πού ξεκίνησε και που έχει σκοπό να καταλήξει. Θα δούμε ποια εμπόδια υπάρχουν στην κατασκευή και τελειοποίηση ενός κβαντικού υπολογιστή, καθώς επίσης και τις πιθανές χρήσεις όπου θα έχει ένα τέτοιος υπολογιστής. Αναλύεται η κβαντική θεωρία και κβαντομηχανική από τα αρχικά της στάδια μέχρι σήμερα και αναφέρονται διάφοροι προβληματισμοί μεγάλων επιστημόνων. Η διαδικασία των κβαντικών υπολογισμών και η περιγραφή της κβαντικής διεμπλοκής αναλύονται στο κεφάλαιο 4 όπου βλέπουμε αναλυτικά τι εστί κβαντική μηχανική και που βασίζεται. Στο κεφάλαιο 5, θα δούμε τι εξοπλισμός χρειάζεται για να εφαρμόσουμε αυτά που υποστηρίζουν οι διάφοροι ειδικοί. Επίσης αναλύεται η διαφορά μεταξύ των Bits και Qubits, όπου είναι και η κυριότερη διαφορά μεταξύ ενός κλασικού υπολογιστή και ενός κβαντικού καθώς επίσης και οι κύριες διαφορές των κβαντικών πυλών με αυτών του κλασικού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή. Αναλύονται οι Πύλες του Hadamard, η πύλη της αδράνειας, οι πύλες αλλαγής φάσης και η πύλη ελεγχόμενου (ΟΧΙ). Στο τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται το κβαντικό μέλλον όπου και αναμένεται να φέρει νέα δεδομένα στην καθημερινότητα μας. Η κρυπτογραφία και η τηλεμεταφορά αναλύονται εκτενέστερα και αναφέρονται ποιες είναι οι δυνατότητες τους αλλά και ποια εμπόδια υπάρχουν στην τελειοποίηση τους. Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από αυτή την εργασία, είναι ότι ακόμη η κβαντική μηχανική είναι βασισμένη στην θεωρία. Βρισκόμαστε στα πάρα πολύ αρχικά στάδια ακόμη, και θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες αλλά και πολλά εκατομμύρια δολάρια για να ολοκληρωθεί.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.