Παραγωγή φέτας και ποιοτικοί έλεγχοι στο γάλα και στη φέτα σε επίπεδο τυροκομείου

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2011 (EN)
Παραγωγή φέτας και ποιοτικοί έλεγχοι στο γάλα και στη φέτα σε επίπεδο τυροκομείου

Φωτιάδου, Ειρήνη

Στόχος της εργασίας είναι η καταγραφή και παρουσίαση των διαδικασιών που ακολουθούνται στο κομμάτι τόσο του ποιοτικού ελέγχου όσο και της παραγωγής φέτας στην εταιρεία τυροκομικών προϊόντων ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ Α.Β.Ε.Ε στην Έδεσσα, όπου και απασχολήθηκα κατά το 6μηνο της πρακτικής μου άσκησης. Η εταιρεία πιστοποιείται κατά ISO 22000 και συμμορφώνεται απόλυτα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές που ορίζει το σύστημα, τόσο στο εργατικό προσωπικό όσο και σε όλα τα στάδια του ποιοτικού ελέγχου και της παραγωγικής διαδικασίας της φέτας και των λοιπών προϊόντων. Όλοι οι έλεγχοι που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο, στα μηχανήματα, στα οχήματα, στα απόβλητα αλλά και στα προϊόντα είναι συνεχείς και συστηματικοί. Πραγματοποιούνται από τον Υπεύθυνο Ομάδας Ασφάλειας Τροφίμων, καταγράφονται και όπου υπάρχει πρόβλημα διορθώνεται σύμφωνα με το Διεθνές Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων(ISO 22000) το οποίο είναι πιστοποιημένο από την TUV( οργανισμός ο οποίος πιστοποιεί ότι λειτουργεί σωστά το ISO 22000 για την καλύτερη ασφάλεια των τροφίμων). Αυτά μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα ώρα και στιγμή, ανάλογα με τα προβλήματα και να γίνουν ολοένα και πιο αυστηρά. Στην εταιρεία πέραν της φέτας Π.Ο.Π. παράγονται και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όλα σύμφωνα με τις οδηγίες του συστήματος με απόλυτο κριτήριο την ποιότητα των προϊόντων και τον σεβασμό προς τον καταναλωτή. Στον χώρο του τυροκομείου υπάρχει ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του χημείου, όπου η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα άτομα. Στο χημείο λαμβάνουν χώρα οι καθημερινοί ποιοτικοί έλεγχοι του γάλακτος από τον υπεύθυνο ομάδας ασφάλειας τροφίμων (Υ.Ο.Α.Τ.), πριν ξεκινήσει η παραγωγική διαδικασία του οποιοδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος. Τα αποτελέσματα των ελέγχων καταγράφονται σε καθημερινή βάση και μελετώνται αρχικά από τον Υ.Ο.Α.Τ. και εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ενημερώνει ο ίδιος άμεσα τους υπεύθυνους παραγωγής για να ληφθούν οι κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος.

Thesis
NonPeerReviewed

Τυροκομία
Γαλακτοκομική μικροβιολογία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)