Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία: περίπτωση Minoan Lines

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία: περίπτωση Minoan Lines

Καραγιωργάκης, Θεοδόσιος

Η συγκεκριμένη μελέτη εστιάζει στη συμβολή της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία και με ιδιαίτερη έμφαση στον όμιλο της «ΜΙΝΟΑΝ LINES». Η ελληνόκτητη ναυτιλία είναι η μόνη παραδοσιακή ναυτιλιακή δύναμη, η οποία όχι μόνο παραμένει σταθερά τα τελευταία τριάντα χρόνια στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλίας αλλά και ισχυροποιεί την ηγετική θέση που κατέχει. . Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας μας, φαινόμενο μοναδικό στην Ε.Ε., δημιουργεί ιδιαίτερες ανάγκες για επαρκείς και ποιοτικές συγκοινωνίες και μεταφορές καθιστώντας φανερό τον τεράστιο ρόλο της επιβατηγού και της φορτηγό ναυτιλίας. Οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν ζωτική σημασία για την Ελλάδα και την Ενωμένη Ευρώπη. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ελληνόκτητος ναυτιλία συνεισφέρει ουσιαστικά στην αειφόρο οικονομική ανάπτυξη, αυξάνει το εθνικό προϊόν της Ελλάδας και εισρέει συνάλλαγμα και απασχόληση στη χώρα μας από τους Έλληνες ναυτικούς. Οχηματαγωγά πλοία συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά ικανοποιώντας τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών, των μεταφορέων και του τουρισμού. Το μερίδιο της Ελληνόκτητης ναυτιλίας παγκόσμια το 1947 έφτανε μόλις το 1%, εκτινάχθηκε στο 12% το 1970, συνέχισε στο 17,4% το 2000 και κατέληξε να διατηρείται στο 15 % το 2010 δηλαδή να κατέχει την κυρίαρχη ηγετική θέση ανάμεσα σε Ιάπωνες Γερμανούς Κινέζους και Κορεάτες, Παρά την οικονομική κρίση που επηρέασε ολόκληρο τον κλάδο και συνεχίζει να τον επηρεάζει και ραγδαία μάλιστα. Παρόλα αυτά η ελληνόκτητη ναυτιλία έχει στηρίξει την ανάπτυξή της στον βασικό διαθέσιμο πόρο, το ανθρώπινο δυναμικό της. Αναδεικνύει έτσι την αξία του παραδείγματος της ναυτιλιακής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα διεκδικεί στοιχεία μοναδικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Thesis
NonPeerReviewed

Ναυτιλία
Χρηματοοικονομική ανάλυση
Εταιρείες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.